pomocy
Kaśśśś: W kwadracie ABCD punkt E jest środkiem boku BC , kat EAB = alfa
Ile wynosi Alfa

?
7 lut 14:08
kret:
| | 1 | |
tgα = |
| , α = odczytaj z tablic |
| | 2 | |
7 lut 14:13
pigor: niech
2a − dł. boku kwadratu, to
| | a | |
tgα= |
| = 12 ⇒ α=arctg u{1]{2}= 26o33'54'' . ...  |
| | 2a | |
7 lut 14:18
7 lut 14:22
Kaśśśś: Dany jest okrąg o równaniu ( x+3 )
2 + ( y− 5)
5 = 36 No i mam poszukać jakiejś średnicy
okręgu w tym czymś

7 lut 14:25
pigor: hmm...

ona "siedzi" po prawej stronie w danym równaniu i jest równa
d=2r=2 *6=
12− długość "twojej" średnicy .
7 lut 14:43
Kaśśśś: oj kolego nie pomogłeś mi bo ja ma z tego wyliczyć y

?
7 lut 14:47
Kejt: ale po co Ty chcesz 'y' wyliczać? to jest wzór okręgu:
(x−a)2+(y−b)2=r2
r=6
średnica=2r=12
7 lut 14:49
Kaśśśś: oj ten nawias ( y−5 ) jest do potęgi 2... soryyyyyyyyyy
7 lut 14:49
Mila: Zobacz co napisała Kejt!
7 lut 15:49