Rozwiąż układ równań metodą Gaussa:
mclaren89: Rozwiąż układ równań metodą Gaussa: Proszę żeby mi ktoś to zrobił i wytłumaczył jak się to robi
to z innymi przykładami sobie poradzę.
x1−x2+x3−x4+x5=1
x1−x2+x3+x4−x5=1
x1−x2+x3+x4−x5=1
7 lut 13:58
ICSP: drugie jest takie samo jak trzecie więc możemy je wykreślić.
tworzymy macierz :
1 − 1 1 −1 1| 1
1 −1 1 1 −1| 1
przekształcenia :
W
2 − W
1
1 −1 1 −1 1 | 1
0 0 0 2 −2 | 0
1 −1 1 −1 1 | 1
0 0 0 1 −1 | 0
K
2 zamiana z K
4
1 −1 1 −1 1 | 1
0 1 0 0 −1| 0
W
1 + W
2
1 0 1 −1 0 | 1
0 1 0 0 −1 | 0
x
1 = 1 − x
3 + x
2
x
2 = x
2 ∊ R
x
3 = x
3 ∊ R
x
4 = x
5
x
5 = x
5 ∊ R
7 lut 14:09
mclaren89: Ok. Obliczenia rozumiem ale zapisywania wyniku nie. Jak zgadłeś, że np. x1=1−x3+x2 itp?
7 lut 14:28
ICSP: każda kolumna odpowiada jakiejś niewiadomej :
pierwsza kolumna to x1
druga do x2
itd.
Dzieki temu mój układ równań mogę zapisać następująco :
x1 + x3 −x2 = 1 − pierwsze równanie
x4 − x5 = 0
z pierwszego wyznaczasz x1 a z drugiego x4
7 lut 15:16