Prawdopodobieństwa
Brandzia: Do pociągu złożonego z 10 wagonów wsiada na stacji 80 pasażerów. Wsród 10 wagonow , 2 sa klasy
pierwszej . Jakie jest prawdopodobieństwo ze żaden z wsiadajacych nie pojedzie klasa pierwsza?
7 lut 13:51
Artur z miasta Neptuna:
|Ω| = 10
80
|A| = 8
80
7 lut 13:56
Brandzia: a skad sie wzielo 880 ?
7 lut 14:01
Artur z miasta Neptuna:
kazdy z pasażerów wybiera jeden z 8 wagonów (czyli każdy wybiera dowolny poza tymi 2 z
pierwszej klasy)
7 lut 14:13
Brandzia: a jak Ty chcesz 880 albo 1080 podnies ?
7 lut 14:41
Patronus: Hmm, moizm zdaniem to powinno byc tak:
|Ω| = 80
10
|A| = 80
8
| | 808 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 8010 | | 82 | | 64 | |
Bo tak jak zrobił Artur to by oznaczało, że każdy wagon ma do wyboru tylko jednego pasażera i
wsiada do pociągu 10 osób.
A w moim sposbie jest że każda osoba wybiera swój wagon − i wszycy jadą pociągiem

Poza tym wynik jest ładniejszy
7 lut 15:10
Brandzia: aha

dzieki przepisze sobie
7 lut 15:20