Ciągi
marta: Trzy liczby tworzą ciag arytmetyczny. Ich suma to 15. Jeżeli pierwszy i trzeci wyraz zostawimy
bez zmian a drugi zmniejszymy o jeden to otrzymamy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Oblicz
wyrazy ciągu arytmetycznego.
7 lut 13:44
Artur z miasta Neptuna:
a1 + a2 + a3 = 15
a1 + a1 + r + a1 + 2r = 15
3(a1+r) = 15 => a1+r = 5 => a2 = 5
a2 = a1 + r
a3 = a1+2r
a3 = (a2−1)*q
a2−1 = a1*q
układ 4 równań z 4 niewidomymi (bo a2 został wyliczony) − rozwiąż.
7 lut 13:54
kret:
oj tam, oj tam, układ 4 równań z 4 niewiadomymi?

Ciąg arytmetyczny: (a − r) + a + (a + r) = 15, 3a = 15, a = 3
Ciąg geometryczny: 5 − r, 4, 5 + r,
4
2 = (5 − r)(5 + r),
16 = 25 − r
2, r
2 = 9, r = 3 lub r = −3
Ciąg arytmetyczny: a
1 = 5 − 3 = 2, a
2 = 5, a
3 = 5 + 3 = 8
lub a
1 = 5 + 3 = 8, a
2 = 5, a−3 = 5 − 3 = 2
7 lut 14:04
kret:
Chochlik 3a = 15 , a = 5
7 lut 14:04
pigor: ...

niech
a,b,c=?− szukane
wyrazy ciągu arytmetycznego i a,b−1,c −
− geometrycznego, to z warunków zadania w własności tych ciągów :
a+b+c=15 i 2b=a+c ⇒ 3b=15 i a+c=2b ⇒
b=5 i a+c=10 i ac= (5−1)
2 ⇔
a+c=10 i ac=16 ⇔ a=2 i b=8
lub a=8 i b=2 ⇒
(a,b,c)=(
2,5,8) lub (a,b,c)=(
8,5,2) − szukane
ciągi arytmetyczne . ...
7 lut 14:33