tw o 3 ciagach
wertyujh: lim n→niesknczonosc n√4*3n + 9*42n−1 + 6*5n+3
podejrzewam ze trzeba zastosowac twierdzenie o 3 ciagach
prosze o pomoc w znalezieniu mi tech 2 ciagow wiekszego i mniejszego od podanego
7 lut 13:38
Artur z miasta Neptuna:
dokładnie tak
najpierw wszystkie potęgi sprowadź do tej samej postaci ('n')
później oceniaj jaki wykładnik jest największy (będzie to 16 a nie 5

)
i masz
n√9/4 * 16n < .... <
n√4*16n + 9/4 * 16n + 6*125 * 16n
7 lut 13:42
morlok: Może to Ci pomoże
| | 9 | | 9 | |
9*42n−1=9*42n:4= |
| *42n= |
| *16n |
| | 4 | | 4 | |
6*5
n+3=6*5
3*5
n...
7 lut 13:44
morlok: Uzupełniliśmy się Artur ; d
7 lut 13:45
wertyujh: a takie glupie pytanie... czemu tam jest 9/4
7 lut 15:15
wertyujh: ooo dzieki marlok
7 lut 15:15