kompletnie nie wiem ja za to się zabrac proszę o pomoc
Kaśśśś: Spośród liczb dwucyfrowych wybrano dwa razy po jednej bez zwracania . oblicz prawdopodobieństwo
że dwa razy wybrano liczby parzysta

7 lut 13:30
Artur z miasta Neptuna:
Ω = 9*10 = 90
A − pierwsza liczba parzysta −− 9*5 = 45
B − druga parzysta
C − obie parzyste
| | 1 | |
P(C) = P(A)*P(B) = ( |
| )2 |
| | 2 | |
7 lut 13:38
Artur z miasta Neptuna:
została tu wykorzystana niezależność zdarzeń A i B (co intuicyjnie powinnaś potwierdzić)
7 lut 13:39
Aga1:
Tak to rozumiem.
Ile jest liczb dwucyfrowych? odp. 90
{10,11,12,13,...99}
Ile jest parzystych? odp. 45
{10, 12, 14, 26, 18, ...98}
IΩI=90*89
IAI=45*44.
7 lut 14:55