Ekstrema
monis: Jeszcze jedno dziwne zadanie z ekstremow funkcji, pomocy
7 lut 12:59
Monia: d: x>0
pozniej przyrownujesz do 0. i wychodzi x=e i x=1
i znow rysujesz wykres ( buzka usmiechnieta) msc zerowe 1 i e no i min wychodzi x=e max x=1
7 lut 13:05
Monia: a nie jest jedno miejsce zerowe x=1 i to jest minimum bo (lnx)2 zawsze bedzie wieksze od 0
7 lut 13:08
Monia: | | lnx−1 | |
y'= |
| lnx−1=0 lnx=1 x=e |
| | (lnx)2 | |
wybacz robie 2 zadania i mi sie pomylilo

minimum w punkcie x=e
7 lut 13:10
Aga1: Dziedzina :lnx≠0 i x>0
x≠1
D=R+−{1}
7 lut 16:23