7 lut 12:34
Artur z miasta Neptuna:
2n+3 < 50 => wylicz n
7 lut 12:35
kret:
Rozwiąż nierówność: 2n + 3 < 50, n∊N+
7 lut 12:35
Kaśśśś: 23,5 dobrze
7 lut 12:45
Jolanta: nie, wyrazy ciagu mozesz sobie wyobrazić jako ludzi stojących w szeregu,kazdy ma numer na
plecach to jest an.Miejsce w kolejce to n(ten jest drugi ten piąty)nie moze byc miejsce
ułamkiem
7 lut 13:34
Kaśśśś: więc mam zaokrąglić do 24

?
7 lut 13:36
Jolanta: nie 2*24+3=51 a to nie jest <50
23
7 lut 13:42
Artur z miasta Neptuna:
Kaśś
wyszło Ci n<23.5
skoro 'n' ma być liczbą NATURALNĄ to jakie jest największe 'n' spełniające ten warunek?
oczywiście n=23
7 lut 13:43
7 lut 13:47
Artur z miasta Neptuna: a
1 = a
1
a
2 = a
1*q
a
3 = a
1*q
2
| | a3 | |
q2 = |
| => wylicz q i podstaw do wzoru na a2 |
| | a1 | |
7 lut 13:49
Jolanta: znasz własnośc ciagu geometrycznego ,dotyczy wyrazu środkowego
a1 a2 a3
a32=a1*a2
7 lut 13:49
Jolanta: aj oczywiscie miało być
a22=a1*a3
7 lut 13:51
Kaśśśś: dzięki
7 lut 13:54
Kaśśśś: Może umiecie to zrobić

?
dla kata ostrego alfa spełniony jest warunek tg alfa = pierwiastek z jedenastu przez pięc ile
wynosi cosinus

?
7 lut 14:01
Artur z miasta Neptuna:
| sin α | | √11 | | √11 | |
| = tgα = |
| ⇔ sin α = |
| cosα |
| cos α | | 5 | | 5 | |
natomiast z jedynki trygonometrycznej masz, że:
sin
2 α + cos
2α = 1 −−− podstaw za sin
2α to co wyżej (podniesione oczywiście do
2) i wylicz
cos α
7 lut 14:06
kret:
| | 5 | |
x = √11 + 25 = 6, cosα = |
| i już  |
| | 6 | |
7 lut 14:09
Kaśśśś: wyszło mi sześć piatych

?
7 lut 14:12
Kaśśśś: aha
7 lut 14:13
7 lut 14:28