matematykaszkolna.pl
Funkcja wymierna\zadania textowe...HELP!!! siwekk: Łódka odpłynęła w dół rzeki na odl. 20 km od bazy, a nastepnie wrocila do bazy ta sama droga.Podroz w obie strony trwala 7h.Rownoczesnie z lodka wyplynela z bazy tratwa, ktora spotkala wracajaca lodke w odl.12 km od bazy.Oblicz predkosc pradu rzeki.... Mógłby ktoś pełne rozwiązanie przedstawić Głowie sie już 3h i powoli mi zaczyna ciśnienie skakać... Vr− v rzeki
 40 
V1=

7 
 12 
t=

Vrzeki 
 20 8 
t=

+

V1+Vr V1−Vr 
12 20 8 

=

+

Vr V1+Vr V1−Vr 
12 20(V1−Vr) +8(V1+Vr) 

=

Vr (V1+Vr)(V1−Vr) 
Tyle częściowo wymyśliłem, ale co dalej Jak z tego obliczyć prędkość rzeki Jak uprościć to ostatnie równanie
31 mar 20:13
Jakub: Hej ciekawe zadanie
 40 
Napisałeś v1 =

. To jest prędkość średnia? Bo przecież nie prędkość łódki. Ona
 7 
się poruszała w dół rzeki z wypadkową prędkością większą niż w górę. Zrób tak x − prędkość łódki y − prędkość rzeki
20 20 

+

=7 czas w dół rzeki + czas w górę = 7
x+y x−y 
20 8 12 

+

=

x+y x−y y 
Teraz problem aby ten układ równań rozwiązać. Spróbuj tak. Odejmij stronami wyjdzie ci
12 12 

+

= 7 /(x−y)y
x−y y 
po uproszczeniu otrzymasz −5x = 7y2 No i tutaj zonk. x, y to prędkości, czyli większe od zera. 7y2 nie może być równe liczbie ujemnej −5x. Sprawdziłem kilka razy obliczenia. Wychodzi na to, że błędu nie ma. Myślę, że są złe dane. Przy tych danych nie może wyjść sensowny wynik. Ja to tak widzę.
31 mar 21:28
Squcloud:
 −7y2 
Z tego skracania nie wyjdzie −5x=7y2 tylko wyjdzie x=

a dalej jak podstawisz do
 12−7y 
poprzednich równań to wyjdzie Ci łódka 7, rzeka 3.
13 lut 23:17