Funkcja wymierna\zadania textowe...HELP!!!
siwekk: Łódka odpłynęła w dół rzeki na odl. 20 km od bazy, a nastepnie wrocila do bazy ta sama
droga.Podroz w obie strony trwala 7h.Rownoczesnie z lodka wyplynela z bazy tratwa, ktora
spotkala wracajaca lodke w odl.12 km od bazy.Oblicz predkosc pradu rzeki....
Mógłby ktoś pełne rozwiązanie przedstawić


Głowie sie już 3h i powoli mi zaczyna
ciśnienie skakać...

Vr− v rzeki
| 12 | | 20 | | 8 | |
| = |
| + |
| |
| Vr | | V1+Vr | | V1−Vr | |
| 12 | | 20(V1−Vr) +8(V1+Vr) | |
| = |
| |
| Vr | | (V1+Vr)(V1−Vr) | |
Tyle częściowo wymyśliłem, ale co dalej

Jak z tego obliczyć prędkość rzeki

Jak
uprościć to ostatnie równanie
31 mar 20:13
Jakub: Hej ciekawe zadanie
| | 40 | |
Napisałeś v1 = |
| . To jest prędkość średnia? Bo przecież nie prędkość łódki. Ona |
| | 7 | |
się poruszała w dół rzeki z wypadkową prędkością większą niż w górę.
Zrób tak
x − prędkość łódki
y − prędkość rzeki
| 20 | | 20 | |
| + |
| =7 czas w dół rzeki + czas w górę = 7 |
| x+y | | x−y | |
Teraz problem aby ten układ równań rozwiązać. Spróbuj tak. Odejmij stronami
wyjdzie ci
po uproszczeniu otrzymasz
−5x = 7y
2
No i tutaj zonk. x, y to prędkości, czyli większe od zera. 7y
2 nie może być równe
liczbie ujemnej −5x.
Sprawdziłem kilka razy obliczenia. Wychodzi na to, że błędu nie ma. Myślę, że są złe
dane. Przy tych danych nie może wyjść sensowny wynik.
Ja to tak widzę.
31 mar 21:28
Squcloud: | | −7y2 | |
Z tego skracania nie wyjdzie −5x=7y2 tylko wyjdzie x= |
| a dalej jak podstawisz do |
| | 12−7y | |
poprzednich równań to wyjdzie Ci łódka 7, rzeka 3.
13 lut 23:17