matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
romek142:
n+4
lim (
)
2n
n
n→
∞
Potrzebuję sposobu na rozwiązanie tej granicy. Głównie chodzi mi o to co zrobić z tą potegą 2n
7 lut 12:31
kret:
n + 4
4
= 1 +
n
n
a
lim
n→
∞
(1 +
)
n
= e
a
n
7 lut 12:33
Huckleberry:
n+4
n+4
(
)= ((
)
n
)
2
n
n
7 lut 12:35
A ku ku:
4
lim [(1+
)
n
]
2
= (e
4
)
2
=e
8
n
n→
∞
7 lut 12:35