matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciag geometryczny
Racorno:
Ciag geometryczny: a
2
* a
3
= 432 a
4
= 108 Trzeba obliczyc a
1
i q Prosze o pomoc
7 lut 12:23
kret:
432
a
1
q * a
1
q
2
= 432, a
1
* a
1
q
3
= 432, a
1
* a
4
= 432, a
1
=
= 4
108
a
4
= a
1
q
3
, 4 * q
3
= 108, q
3
= 27, q = 3
7 lut 12:27
Racorno:
Dzieki!
7 lut 12:27