?
kila: Dany jest okrąg o równaniu x2 + 2x + y2 − 6y − 10 = 0. Oblicz r
7 lut 12:15
kret:
x
2 + y
2 + ax + by + c = 0
Srodek S = (x
0, y
0),
r =
√x02 + y02 − c
no to oblicz
7 lut 12:17
Huckleberry:
Ta postać równania okręgu to postać ogolna
x2+y2−2ax−2by+c=0
promień obliczysz z tego wzoru:
r=p{a2+b2−c
7 lut 12:17
Huckleberry:
poprawka r=√a2+b2−c oczywiscie obliczasz a i b jak napisał kret
7 lut 12:18
A ku ku:
o: x
2+y
2+Ax+By+C=0 S(a,b) r=
√a2+b2−C
o: x
2+y
2+2x−6y−10=0 A= 2 B= −6 C= −10
dokończ ............
7 lut 12:19
kila: czyli r=2√5
7 lut 12:22
kret:
A ku ku − byłem pierwszy
7 lut 12:23
A ku ku:
7 lut 12:24
kila: dzięki za pomoc
7 lut 12:27
Rafał274:
Można też to sprowadzić do postaci kanonicznej. I po prostu odczytać.
x2 + 2x + y2 − 6y − 10 = 0 ⇔ (x + 1)2 + (y − 3)2 −20 = 0 ⇔
(x + 1)2 + (y − 3)2 = (√20)2,
czyli : r = √20 = 2√5
7 lut 12:28
kret:
| | −2 | |
nie sprowadza się czegoś, co już jest, x0 = |
| = −1 |
| | 2 | |
7 lut 12:30