jak to wyliczyć
karola: Oblicz pole trójkąta równoramiennego,w którym podstawa ma długość 6 a ramię ma dł.10
31 mar 20:08
tim: Wylicz z Pitagorasa wysokość
a = 6
c = 10
31 mar 20:10
mac: dzielisz podstawe na poł wysokoscia opuszczona z wierzcholka imedzy rownymi ramionami.
powateje Ci trojkat zbudowany z dwoch prostokatnych.
teraz liczysz z pitagorasa wysokosc i mozes zjuz obliczyc pole
31 mar 20:11
karola: ale jaki wynik końcowy mojego zadania
31 mar 20:25
tim: √109
31 mar 20:27
tim: √109 * 6
−−−−−−−−−−−−
2
31 mar 20:27
Shore: jak obliczyłas h to wzór na pole trójkąta 1/2 a * h, a to jest podstawa,h,obliczona
wysokosc z twierdzenia pitagorasa
31 mar 20:27
??: tim, nie wyjdzie przypadkiem H=91 pod pierwiastkiem?
31 mar 20:29
tim: Tak, wyjdzie.
√91 * 6
−*−−−−−−−−−−
2
31 mar 20:30
??: wiec po skróceniu wyjdzie nam pole trójkąta 3√91
31 mar 20:31
tim: tak
31 mar 20:34
??: takie rzeczy tylko w erze
31 mar 20:35
Bogdan:
A nie prościej jest obliczyć pole trójkąta wzorem Herona?
Jeśli dane są długości a, b, c boków trójkata, to obliczamy połowę długości jego
obwodu, czyli p = 12(a + b + c) i wyznaczamy pole z wzoru:
P = √p * (p − a)(p − b)(p − c).
Tutaj p = 6 + 10 + 102 = 13
p − a = 13 − 6 = 7
p − b = 13 − 10 = 3
p − c = 13 − 10 = 3
P = √13 * 7 * 3 * 3 = 3√91
31 mar 20:38
tim: Ale to chyba gimnazjum...
31 mar 20:38
??: wzór Herona jest ok,ale tutaj było podane że jest to trójkąt równoramienny,więc było
można szybciej to rozwiązac
31 mar 20:40