pomocy
aguszek: Zad1.
srednia ocen z testu języka angielskiego 8 uczniów pierwszej grupy jest równa 4,8 a 14 uczniów
z drugiej grupy 3,5. oblicz srednia ocen z tego testu dla uczniów z obydwu grup.
zad.2
w 30 osobowej klasie srednia punktów z próbnej matury z matmy byla równa 19. ile punktów
otrzymała Karolina uczennica tej klasy jesli srednia punktów dla 29 ucznów tej klasy bez
karoliny wynosila 18.5?
zad4.
W ciągu jednego dnia na stoisku z owocami sprzedano : 5kg jabłek w cenie 2,6zł za 1 kg , 8 kg
jabłek po 2,4zł za 1kg i 12 kg jabłek po 1,8zł za 1kg. oblicz srednia cene 1kg sprzedanychw
tym dniu.
6 lut 21:58
a:
1) (8*4,8+14*3,5):22=
6 lut 22:09
Artur z miasta Neptuna:
2.
x −−− łączna ilość punktów wszystkich uczniów
k − ilość punktów Karoliny
| ⎧ | x/30 = 19 | |
| ⎩ | (x−k)/29 = 18,5 |
|
4.
| 5*2.6+8*2.4+12*1.8 | |
| = .... |
| 5+8+12 | |
7 lut 10:04