Graniastosłupy/ Ostrosłupy
Vicki: Proszę o pomoc, najbardziej zależy mi na tym, żeby te zadania wytłumaczyć... Próbowałam robić
sama, jednak to nie na moje siły... Proszę o wytłumaczenie w punktach jak dane zadanie
zrobić, bo nic nie rozumiem, a mam semestr zaliczać...
1.
Ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego krawędź boczna ma długość 5, a przekątna podstawy 8,
przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy, przechodzącą przez środek jego wysokości. Oblicz
objętość części, na które ta płaszczyzna podzieliła ostrosłup.
2.
Podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD. Ściana boczna ADS jest trójkątem równobocznym o
polu 81√3 leżącym w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny podstawy.
a.) Oblicz objętość tego ostrosłupa.
b.) Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi tego ostrosłupa.
3. Prostokąt ABCD jest podstawą ostrosłupa ABCDS. Dwie jego sąsiednie ściany boczne są
prostopadłe do płaszczyzny podstawy. Oblicz objętość ostrosłupa, wiedząc, że dwie pozostałe
ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątami 30 i 60 stopni, a wysokość
ostrosłupa jest równa √3.
4.
Krawędź sześcianu ma długość 6. Środek symetrii P jednej z jego ścian bocznych połączono
odcinkami z wierzchołkami A, B, C, D podstawy. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
ABCDP.
5.
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 i tworzy z płaszczyzną kąt,
którego tangens jest równy 2√2. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
6.
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o podstawach długości 8 i 2 oraz
wysokości równej 3. Oblicz objętość tego graniastosłupa, wiedząc ze jego przekątna ma długość
5√2
7.
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 60 stopni. Wysokość graniastosłupa
jest równa dłuższej przekątnej jego podstawy. Oblicz długość krawędzi podstawy, jeżeli
objętość graniastosłupa jest równa 12.
8.
Od sześcianu, którego krawędź ma długość 2, odcięto naroża, zawierające po jednym wierzchołku,
płaszczyznami przechodzącymi przez środki krawędzi wychodzących z tych wierzchołków. Oblicz
objętość otrzymanego w ten sposób wielościanu.
9.
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6, a krawędź boczna 4.
a.) Oblicz kąt nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
b.) Oblicz objętość tego ostrosłupa.
10.
Pole ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe polu jego podstawy. Oblicz
sinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny tego ostrosłupa.
11.
Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa √3, a kąt nachylenia ściany bocznej
do płaszczyzny podstawy ma miarę 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego
ostrosłupa.
12.
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 30 stopni, a jej wysokość jest równa 3√3. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
13.
Podstawą ostrosłupa o wierzchołku S jest trójkąt ABC o bokach długości: |AB|=6, |AC|=|BC|=5.
Wysokość ostrosłupa jest równa 2, a jej spodek jest środkiem okręgu opisanego na podstawie.
Oblicz tangens kąta nachylenia ściany ABS do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.
6 lut 21:50
Kejt: o matko jedyna..więcej nie było?

na kiedy je potrzebujesz?
bo dzisiaj już mogę się nie wyrobić..
6 lut 21:51
Vicki: W piątek poprawa, no to tak do czwartku
6 lut 21:56
Kejt: hmm..no dobra..mogę spróbować.. zobaczę czy mi coś z tego sensownego wychodzi..
6 lut 21:57
Mila: 1) z tw. pitagorasa oblicz H
oblicz objętość ostrosłupa
odcięty ostrosłup ma objętość 8 razy mniejszą
wykonaj odejmowanie.
Licz! Możesz zadawać pytania
6 lut 22:17
Mila:

oblicz a
DB−a
√2
SB i SC z tw Pitagorasa
6 lut 22:31
Kejt: Mila − skąd wiesz, że objętość będzie 8 razy mniejsza? Możliwe, że to oczywiste, a ja po
prostu już nie kontaktuję..
6 lut 22:38
Mila: z własności figur podobnych.
Odcięty (górny) ostrosłup jest podobny do danego ostr. i ma wysokość jest dwa razy mniejszą od
danego ostrosłupa.
Stosunek objętości figur podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa.
6 lut 22:42
Kejt: miałam rację..jestem nie przytomna.. dziękuję.
6 lut 22:43
Mila: Które jeszcze zrobisz zadania, nie chciałabym dublować, a chcę pomóc.
6 lut 22:46
Kejt: 4 już zrobiłam, zaraz wrzucę..a teraz sępię się na 5, 8, 10,11, 12
6 lut 22:53
Vicki: 1.
Jak mi powychodziło
h=3
d=a√2
8=a√2 /*√2
a=8√2
V=13Pp*h
V=1332*3
V=32cm3
I teraz już nie wiem co dalej.
Podzielić objętość przez 8 i odjąć od objętości po prostu?
6 lut 22:54
Vicki: Mhm już widzę, że się pomyliłam.. zamiast 8*8 to 8*2... ehhh
6 lut 23:05
Mila: To robić 13?
6 lut 23:09
Kejt: Vicki..jeśli chodzi o pole podstawy to nie musiałaś liczyć boku, wystarczyło pomnożyć przekątne
i podzielić przez 2.
jak podzielisz to przez 8 to będziesz miała objętość tego małego ostrosłupa na samej górze..a
jak potem odejmiesz to od całości to objętość tego ściętego ostrosłupa..
zaraz wrzucę 4...rysunek mi zeżarło
6 lut 23:10
Kejt: że tak powiem.."częstuj się"
6 lut 23:10
Vicki: Czyli dobrze V obliczyłam? wyjdzie 32cm3?
A wynik ostateczny 28cm3?
6 lut 23:14
Mila: 1) a=4√2
oblicz objętość i podziel przez6, zobacz jaki dałam komentarz u Kejt. Wpisz ten komentarz.
6 lut 23:14
Mila: źle napisałam (literówka) podziel przez 8, tak jak napisala Kejt.
6 lut 23:18
Vicki: 1.
A czasem a nie będzie wynikało z tego?:
d=a√2
8=a√2 /*√2
a=8√2
Jak nie, to nie rozumiem skąd ta 4
6 lut 23:19
Kejt:

a=3
√2
h
2=3
2+6
2
h
2=9+36
h
2=45
h=3
√5
P
BCP=P
ADP=6a*{1}{2}
P{ABCD}=6
2=...
policzyć i zsumować.
6 lut 23:22
Mila: 8 =a√2 /*√2 ⇔ mnożysz obie strony przez √2 tak?
stąd 8√2 =a*2 (bo √2*√2 =2 Tak?)
6 lut 23:23
Vicki: Aaa.. teraz to rozumiem, faktycznie
6 lut 23:25
Kejt: Vicki..w piątym jest chyba błąd w poleceniu..sprawdź..
6 lut 23:26
Mila: a
2 =4 *81
a=2*9
a=18
H=9
√3
krawędzie
6 lut 23:31
Vicki: 5.) Podstawy zgubiłam.
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 i tworzy z płaszczyzną
PODSTAWY kąt, którego tangens jest równy 2√2. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1.) Więc wynikami będą
4cm3
i 28cm3?
Bo już się pogubiłam.
6 lut 23:33
Kejt: nie o to mi chodzi..tego się domyśliłam...tylko najpierw jest mowa o graniastosłupie a potem
trzeba liczyć objętość ostrosłupa..
1) tak.
6 lut 23:35
Vicki: A, to graniastosłup ma być.
1.) Yeah !
6 lut 23:38
Kejt:

6.
d=5
√2
b
2=3
2+5
2
b
2=9+25
b
2=34
b=
√34
H
2=(5
√2)
2+(
√34)
2
h
2=25*2+34
H
2=50+34
H
2=84
H=2
√21
P
p=...
V=P
p*H
6 lut 23:48
Mila: zadanie 13
jest rozwiązane przez Dero , bardzo ładnie z rysunkiem. Wpisz w gogle treść to znajdziesz, jak
nie będzieszrozumiała to jutro Ci wyjaśnię z rysunkiem.
6 lut 23:57
Kejt:

5.
zał. a,H>0
tgα=2
√2
H=2
√2a
6
2=a
2+H
2
36=a
2+(2
√2a)
2
36=a
2+8a
2
36=9a
2
a
2=4
a=2 v a=−2 <−−−nie spełnia założeń (a<0)
H=2
√2a=2
√2*2=4
√2
V=P
p*H
6 lut 23:59
Kejt: tyle na dzisiaj.. przed chwilą 2+3=6..lepiej pójdę spać.
dobranoc
7 lut 00:00
Vicki: Okej, mam to 13.
Ja jak na razie spisuje wszystko na kartkę i będę na przerwach robić bo zaraz usnę xd
Dziękuję wam bardzo, jutro napiszę jak mi poszło z tymi zadaniami, które tutaj porobiłyście.
Dobranoc
7 lut 00:03
Mila: Dobranoc
7 lut 00:03
Kejt: w 6. zrobiłam gafę, powinno być:
H2=(5√2)2−(√34)2
H2=50−34
H2=16
H=4
następnym razem jak będę chciała robić zadania po 23.30 to mnie po prostu wygońcie..
7 lut 10:25
Vicki: A ja za to zaczęłam to liczyć w szkole, liczę i każdego się pytam "hey to nie powinno być tak,
że h
2=(5
√2)
2 − (
√342
" i pokazuje rysunek "no niby powinno, ale to może jakoś inaczej
się liczy"
w 6 będzie tak
Pb= 15
V= 60cm
3?
Oglądnę film i będę kolejne zadania robić... próbowałam jeszcze 17 robić ale liczby wychodziły
mi z kosmosu (np |SD|= 19683cm... taa, fajny odcinek, coś musiałam pokręcić)
7 lut 17:26
Vicki: Czekaj czekaj Kejt, a nie powinno być dodawanie tutaj?
6. jakby coś
H2=(5√2)2+(√34)2
7 lut 19:29
Vicki: A dobra już widzę, bo poprzenosiło się.
Na złą kartkę spojrzałam.
7 lut 19:33
Vicki: W zad 5
V=32√2 ?
7 lut 19:45
Vicki: zad. 2 Wyniki mi wyszły takie
V= 972√3
|SC|= √648
|SB|= √927
Jakieś dziwne te boki....
Suma długości wszystkich krawędzi :108 √1620
Nie podoba mi się to...
7 lut 20:22
Mila: zadanie 2
SB=18√3
SC=18√2
7 lut 22:10
Vicki: zad 2
Kurczę, a jak to zrobić? Bo nie wiem..
h wyszło 9√3
Pp wyszło 324.
Czy coś źle robię?
7 lut 22:30
Kejt: |SC| masz dobrze.. √648=18√2
7 lut 22:35
Mila: Zaraz odpowiem.
7 lut 22:36
Mila: SC=SB
7 lut 22:41
Mila: źle wcześniej napisałam
7 lut 22:41
Vicki: Czyli SC i SB to 18√2 czy 18√3?
7 lut 22:43
Vicki: A skąd wiesz, że są równe?
7 lut 22:44
Mila: Tak jak napisała Kejt, to jest dobrze.
7 lut 22:45
Mila: Narysuj sobie siatkę,przyjmij a =4cm, ładnie wyjdzie.
7 lut 22:49
Vicki: No dobra, wg wszystkiego mają być równe, ale z pitagorasa wychodzi inaczej xd matematyka mnie
dobija czasami
7 lut 22:50
Mila: W jakim Δ? Napisz. Jak to zapisałaś?
7 lut 22:51
Vicki: Chyba wiem co źle zrobiłam− policzyłam z BDS, a trzeba było z ABS dobrze mówię?
7 lut 22:55
Mila: Vicky, ΔSDC i SAB są prostokątne i przystające. Można też obliczyć wysokość w trójkącie SBC i
potem krawędzie z tw. Pit. i to samo wyjdzie.
7 lut 23:01
Mila: Tak
7 lut 23:01
Kejt: hmm..którym jeszcze mogę się poczęstować?
7 lut 23:02
Mila: Kejt zrobione z narożami? Może to zrobimy?
7 lut 23:06
Kejt: dobra..biorę się za nie.
7 lut 23:06
Mila:
7 lut 23:09
Vicki: Ale chyba z SAB jest łatwiej.
W zadaniu 4
Pole ostrosłupa ABCDP będzie wynosiło 36√5?
7 lut 23:11
Mila: | | 1 | | 1 | |
Naroże jest ostrosłupem.Vn = 1/3* |
| *1*1 *1= |
| |
| | 2 | | 6 | |
Vsześcianu = 2*2*2=8
7 lut 23:16
Mila: Podaj wyniki pośrednie, bo wydaje mi się, że źle w 4 obliczyłaś.
7 lut 23:24
Mila: zadanie 4.
a =3
√2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pc= |
| *6*3√5 +2 * |
| *6*3√2 + |
| *6*3+6*6 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
chyba nie zrobiłam literówki
7 lut 23:29
Vicki: No to tak:
H=3√5
PCPD= 9
PABP= 6√5
PBCP= 9
Na pole całkowite trzeba to dodać? Razem z podstawą− to wtedy by wyszło 60√5.
Ahh, ja objętość policzyłam..
7 lut 23:31
Kejt:

P
p=a
2
a
2=2ah /:a
a=2h
c=a
√2
H=...
7 lut 23:36
Kejt: to jest 10..
7 lut 23:36
Kejt: i znów się walnęłam..jakieś pierdoły wyjdą..chwilka..
7 lut 23:37
Kejt: taak.."pole ściany bocznej" a nie suma ścian..zaraz to wrzucę poprawione..
7 lut 23:40
Mila: Wicky policz wreszcie 4, to sprawdzę.
7 lut 23:40
Mila: Dobrze Kejt, bo też to liczę i nie będę pisała.
7 lut 23:41
Vicki: Policzyłam 4 :
Vicki: No to tak:
H=3√5
PCPD= 9
PABP= 6√5
PBCP= 9
Na pole całkowite trzeba to dodać? Razem z podstawą− to wtedy by wyszło 60√5.
Ahh, ja objętość policzyłam..
7 lut 23:45
7 lut 23:46
Mila: zadanie 4
Pc= 9√5 +18√2+ 9+36=9√5 +18√2+ 45
Może Kejt to sprawdzi.Proszę.
7 lut 23:51
Kejt: rysunek jest ok, ale obliczenia będą takie:
P
p=a
2
2a
2=ah
2a=h
h=2a
c=a
√2
| √15a | | 2 | | √15 | | √255 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 2 | | √17a | | √17 | | 17 | |
coś brzydki wynik wyszedł..znowu błąd?
7 lut 23:51
Kejt: cóż mam sprawdzić?
7 lut 23:52
Mila: Kejt, zobacz wyżej, to samo mi wyszło. Sprawdź proszę mój wynik z 4 zadania , bo Vicky ciągle
popełniala błędy i sama policzyłam.
7 lut 23:54
Kejt: PABP mi wyszło 9√5 a bcp 9√2...
7 lut 23:58
Kejt: a Pc=45+9√5+18√2..
7 lut 23:59
Vicki: Ja muszę iść spać bo znowu do szkoły nie wstanę.
Jutro wezmę wszystkie papiery z matmy do koleżanki, wejdziemy tu na stronę i będziemy
rozwiązywać, zobaczymy czy coś nam wyjdzie...
Może jak się wyśpię to coś umysł zacznie pracować, bo już nawet zrobionych zadań nie rozumiem.
Dobranoc
8 lut 00:03
Mila:

Dziś zrobię rysunek do 9 a jutro obliczenia.
OB=2/3 * 3
√3=2
√3
H
2=4
2−(2
√3)
2
H=2
8 lut 00:12
8 lut 00:12
Mila: Dobranoc

Kejt dziękuję za współpracę.
8 lut 00:14
Kejt: no ładnie..znowu się ktoś pode mnie podszywa..

Ja również Milu
8 lut 11:20
Vicki: Hmm no i trochę porobiłyśmy jednak niektórych zadań w ogóle zacząć nie potrafimy.. masakra.. to
zaliczenie jest na 2... te zadania wydają mi się "troszeczkę" za trudne..
8 lut 20:24
Mila: No to które Ci wyjaśnić?
8 lut 20:49
Vicki: 11,12, w ogóle zacząć nie potrafiłyśmy, więc jakbyś mogła na to spojrzeć.. 9 zrobiłyśmy
8 lut 21:15
Vicki: Ja jak na razie próbuje bez zaglądania robić resztę zadań... Prawie, prawie mi to wychodzi ^^
jutro cały dzień będę kłuć..
8 lut 21:29
Kejt: 11. i 12 wczoraj już zrobiłam..zaraz mogę wrzucić, chcesz?
8 lut 21:46
Vicki: Nom możesz wrzucić bo nawet nie wiem jak to zacząć
8 lut 21:58
Kejt:

12.
a=2H
a=3
√3
V=P
p*H
V=...
8 lut 22:23
Kejt: jakby Ci coś nie pasowało to daj znać, bo mogłam się gdzieś pomylić..
zaraz wrzucę 11..
8 lut 22:24
Święty: Piękne rysunki Kejt, ja nigdy nie mam do tego cierpliwości
8 lut 22:25
Mila: Napisz Vicki wyniki do 9.
8 lut 22:27
Kejt: dziękuję
8 lut 22:28
Vicki: W 9 wyszlo:
a.) 30stopni
b.) 6√3
8 lut 22:45
Vicki: zad 2 próbuje zrobić ale coś mi nie pasuje z tą objętością ciągle... "a" wyliczę ale objętość
to już większy problem, Mila napisała, że V=
13*4*81*9
√3 ale jakoś nie wiem skąd to się
wzięło
8 lut 22:48
Mila: Dobrze!
No widzisz , coś zaczyna Ci wychodzić. Ćwicz dalej.
8 lut 22:49
Kejt:

h=2
√3
c=
√3*
√3=3
h
2=9
a
√3}{2}=9
a
√3=18
a=6
√3
uwaga: odcinek h
2 to cała wysokość podstawy(zielony+niebieski odcinek) nie miałam już miejsca
żeby to zaznaczyć..
8 lut 22:53
Kejt: zaraz Ci rozpiszę 2..
8 lut 22:55
Mila: 2) a=18
H=9√3
Pp=182 =324
Nie wiem dlaczego tak rozpisałam wczoraj. Policz i napisz.
8 lut 22:59
Kejt: mhm, teraz się zgadza
8 lut 23:03
Vicki: A to dobrze zrobiłam wcześniej
8 lut 23:04
Kejt: a sumę krawędzi masz policzoną, tak?
8 lut 23:05
Vicki: Tylko skąd H wziąć ostrosłupa? bo 9√3 to będzie tylko trójkąta
8 lut 23:07
Kejt: Vicki, zauważ, że cała ta ściana jest pod kątem prostym do podstawy, czyli i wysokość ściany
będzie pod kątem prostym do podstawy czyli będzie wysokością ostrosłupa
8 lut 23:08
Mila: Przecież ten Δ jest prostopadły do podstawy!
8 lut 23:09
Vicki: A to teraz to rozumiem

Teraz policzę jeszcze te okropne krawędzie
8 lut 23:09
Kejt: oj tam okropne..tam jest trójkąt prostokątny równoramienny, więc można ze wzorku skorzystać..
8 lut 23:12
Vicki: Wyszło mi 108+36
√2.
Pewnie i tak źle
8 lut 23:17
Kejt: w takim razie będziemy miały obie źle, bo mi wyszło tyle samo
8 lut 23:18
Mila: Pięknie! Tak ma być. Gratuluję.
8 lut 23:20
Vicki: A no to super

3 zadania zrobię... lecimy dalej...
8 lut 23:20
Vicki: Kurczę, znowu 4 zrobić nie moge
8 lut 23:41
Mila: Zadanie 4 wczoraj policzyłam i zapisałam, cofnij się i zobacz.
8 lut 23:43
Kejt: a w którym miejscu utykasz?
8 lut 23:44
Vicki: Mam h i nie wiem co dalej robić mam− tzn który trójkąt obliczyć teraz
8 lut 23:46
Kejt: 'h' wg mojego rysunku, tak?
8 lut 23:48
Vicki: tak
8 lut 23:50
Kejt: no to masz już wszystkie potrzebne dane, więc liczysz pola trójkątów i podstawy..
8 lut 23:56
Vicki: Hmm nie rozumiem tego zadania za bardzo; p najwyżej nauczę się Pc na pamięć
9 lut 00:01
Vicki: Ajj trzeba chyba dać sobie spokój z tą matematyką i iść spać... Jeszcze jutro zostało..
Bardzo wam dziękuję za pomoc i życzę dobrej nocy
9 lut 00:34
Vicki: Czas start uczymy się do rana ; D o 13:40 zaliczenie.... Boje się
9 lut 18:56
Vicki: Aaaa nie ma 3 i 7 xD kurcze jak to zrobić?
9 lut 19:17
Mila: Zaraz będę robić 3.
9 lut 20:36
Kejt: to ja zrobię 7.
9 lut 20:40
Vicki: Kochane jesteście

ja próbuję zrozumieć 10, Do rana chyba uda mi się wszystko zrozumieć mam
nadzieje xd
9 lut 20:42
Kejt:

V=P
p*H
{e
2f=24
√3f=e
e
2f=24
(
√3f)
2*f=24
3*f
2*f=24
f
3=8
a=f
a=2
do tego zadania będzie jeszcze drugi rysunek, bo mi się nie zmieścił..
9 lut 20:51
Kejt:

to jest połowa naszej podstaw(zapomniałam zaznaczyć na głównym rysunku krawędzi podstawy,,
oczywiście jest ona równa 'a') zauważmy, że mamy tutaj trójkąt równoboczny.
9 lut 20:56
Mila:

H=
√3
ΔADS jest prostokątny
ΔCDS jest prostokątny
a>b ,a, b boki prostokata
α=60
0
β=30
0
a=3
b=1
dalej licz sama
9 lut 20:58
Vicki: Okej jak dojdę do tego to wam podam wyniki i powiecie czy dobrze ^^ 10 praaaawie ogarnęłam
9 lut 21:02
Kejt: a ja się zagalopowałam i rozwiązałam Ci całe..ups

wybacz, że zabrałam Ci tę przyjemność
9 lut 21:05
Vicki: I tak będę to liczyć jakieś 10razy...
Bo ja robię tak− przepisuje po kolei na kartkę, zastanawiam się co i jak, potem próbuje
rozwiązywać (jakieś 2x) ale jeszcze zaglądam, aż za jakimś 3−4 razem rozwiąże bez podglądania

I jeszcze potem to powtarzam.. Długo to zajmuje, ale wole się pouczyć te kilka dni i zdać
semestr...
9 lut 21:11
Kejt: i bardzo dobrze
9 lut 21:12
Vicki: Jak to koleżanka, która też zalicza semestr powiedziała "Ta matma to już mi się po nocach śni".
9 lut 21:14
Kejt: witaj w moim świecie
9 lut 21:18
Vicki: Ile naroży jest w 8?
10 lut 00:03
Kejt: 8.
10 lut 00:04
Vicki: a to jest wynik?
Vwielościanu =8− 43?
10 lut 00:07
Kejt: tak, ale ja już znikam jakby co..
10 lut 00:08
Kejt: | | 2 | |
tzn. oczywiście trzeba to doprowadzić do 6 |
| |
| | 3 | |
10 lut 00:09
Vicki: A bo jakieś za proste się wydaje

Oki dziękuje bardzo za pomoc i życzę dobrej nocki.
Stawiam wam wirtualne piwko ^^
10 lut 00:10
Vicki: Dała 7, 9 i 11. To 11 do połowy zrobiłam tylko

Ale 2 zadania... Czyli będzie zaliczone.
Jeszcze bryły obrotowe w poniedziałek ale to już z koleżanka chyba ogarniemy

Dziękuje wam bardzo za pomoc, rozwiązanie zadań i odpowiadanie na dręczące mnie pytania.
Dzięki wam zaliczyłam semestr z matmy!
10 lut 14:25
Kejt: świetnie, brawo
10 lut 14:34
Mila:
10 lut 15:06
bmw:
29 wrz 20:17
Kalarek:
1.Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawą kąt 60 stopni . Oblicz
cosinus kąta , jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy wysokość ściany bocznej
2 Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając
dane ;
a) Krawędź podstawy d = 4
√3 kąt między wysokością ściany bocznej a podstawą Beta = 30 stopni
b)wysokość ostrosłupa H = 8 kąt między wysokością a ścianą boczną alfa= 45 stopni
c) pole powierzchni bocznej Pb = 64 cm kwadratowych kąt między wysokością a ścianą boczną
alfa = 30 stopni
Prosiłbym o rozwiązanie tego bardzo pilne


!
19 lis 18:49
Kalarek:
na dzisiaj potrzebne powyższe zadanie
19 lis 18:50
//////////////: αδ≠∑
14 mar 16:14
teresa: tworzaca stozka dl 17cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni
oblicz objetosc i powierzchnię całkowitą stożka
function(){return this[this.length-1]}
9 sty 17:03
Mila:
Teresa, złóż nowy wątek, bo ten trzeba przewijać.
9 sty 17:06
dero2005:

l = 17
r =
√l2 − h2 =
P
c = πr(r + l) =
9 sty 17:22
mimlka: wskaz,ze objetosc szescianu,ktorego przekatna ma dlugosc 2 jest rowna 72 √3
function(){return this[this.length-1]}
23 lut 11:21
zawodus: załóż nowy temat...
23 lut 11:26
Jurek: 7cm 3cm 9cm
28 maj 20:49