Równanie prostej
ForzaJuve: Napisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(5,−2) B=(5,3). Rozwiązałem to ale
niemam pewności co do wyniku.
6 lut 21:43
Huckleberry:
to pokaz rozwiązanie sprawdzimy
6 lut 21:44
ForzaJuve: A=(5,−2)
B=(5,3)
y = ax + b
−2 = 5a + b / *(−1)
3 = 5a + b
2 = −5a − b
3 = 5a + b
5 = 0

? Coś tu nie pasuje
6 lut 21:46
Kejt: witam ponownie

to będzie prosta równoległa do osi OY
6 lut 21:48
6 lut 21:48
ForzaJuve: a nie da się tego zrobić tamtym sposobem?
6 lut 22:01
Kejt: nie..bo to nie jest funkcja
6 lut 22:02
Kejt: wzór tej prostej to x=5
6 lut 22:02
ForzaJuve: a możesz to rozpisać? będe wdzięczyny
6 lut 22:05
Kejt:
6 lut 22:12
Aga1: Jeśli prosta jest równoległa do osi y (xA=xB), to nie ma postaci kierunkowej y=ax+b, więc
nie da się zrobić tamtym sposobem.
7 lut 10:20