Funkcja
Andrzej: Witam. Mam taką funkcję:
f(x) = e
−ln 13 x + e
ln5
| | 1 | |
przy pierwszym e do potęgi jest : −ln |
| ; |
| | 3 | |
przed 'x' jest znak mnozenia , nie wiedzialem jak go zastapic wiec zostawilem wolne pole.
POtrzebuje wyznaczyć monotoniczność tej funkcji, symetrie, nieskonczność, warunek konieczny i
wystarczajacy oraz punkt przegięcia.
Monotoniczność: f'(x) > 0 to f ↑ ; f'(x) < 0 to f ↓
Symetria: f(x) = f(−x) symetria względem osi Y ; f(x) = −f(−x) symetria wzgledem
poczatku ukladu
Nieskonczonosc: lim
n→+/−f(x)
Warunek konieczny: f'(x) = 0
Warunek wystarczający: f''(x
e) < 0 Maksimum; f''(x
e) > 0 Minimum
Punkt przegięcia : f''(x) = 0 f'''(x
p) < > 0
Takie mam instrukcje mozecie mi pomoc. Bardzo byłbym wdzieczny

Pozdrawiam
6 lut 21:39
Aga1: ZTwojego zapisu wynika, że to jest funkcja liniowa, pewnie gdzieś x zgubiłeś.
7 lut 11:03
Artur z miasta Neptuna:
zacznijmy od tego, że korzystasz z tożsamości logarytmów b
logb a = a, więc e
ln 5 = 5
natomiast e
−ln 1/3 = e
ln (1/3)
−1 = e
ln 3 (ponieważ a log
b c = log
b c
a) = ....
7 lut 11:06
Andrzej: no ok, wiec mamy e−ln13 = 3 ; eln 5 = 5
7 lut 14:15
Andrzej: ...kurde wysłało mi sie za wczesnie, więc nasza funkcja ma postać f(x) = 3x + 5
7 lut 14:16