pomocyyyyyyyyyyyyyyyy
piżoczek pomocy: prosta y=2x ma z okręgiem x2+(y−1)2=9!
1)jeden punkt wspólny
2)dwa punkty wspOlne
3)nie ma punktów wspolnych
31 mar 20:03
mat: 2)
31 mar 21:41
monia: ale jak to rozwiązać
31 mar 21:44
mat: rozwiązując układ tych równań
31 mar 21:46
Bogdan:
Są różne sposoby sprawdzenia. Można np. wstawić 2x do równania okręgu w miejsce y
i potem obliczyć Δ.
Jeśli Δ < 0 to brak punktów wspólnych,
jeśli Δ = 0 to prosta jest styczną,
jeśli Δ > 0 to prosta jest sieczną.
Można po prostu narysować i zobaczyć.
Można też wyznaczyć odległość środka okręgu od prostej i porównać ją z długością
promienia.
31 mar 21:47
Eta:
S( 0,1) r= 3
oblicz odległość d punktu S od tej prostej
gdy d= r to jeden p−t
d >r to dwa
d<r − nie ma p−tów
31 mar 21:48
Eta: sorry znowu Chochlik
d<r dwa p−ty
d >r nie ma p−tów
31 mar 21:50