Oblicz miary kątów...
Kinia: Oblicz miary kątów trapezu równoramiennego, w którym jeden z kątów ma miarę 8 razy większą niż
inny kąt. Pomóżcie proszę
6 lut 21:21
BLAZEJ_505:

8α+8α+α+α=360 dokończ
6 lut 21:24
A ku ku:
α+β=180o i β=8α
9α=180o
α= ... β= ...
6 lut 21:24
Basiek : No... , że równoramienny, to kąty przy podstawach są takie same, więc
α przy dolnej podstawie a
i β przy górnej podstawie b
no i.... dajmy na to 8α=β
wszystkie kąty w trapezie: 2α+2β=360 => 2α+ 2*8α= 18α => 18α=360=> α=20, 8α=β=> β=160
6 lut 21:25
Kinia: dzięki
6 lut 21:36
BLAZEJ_505: ja już nic dzisiaj nie rozwiązuję bo widzę że wszystko mi się miesza, nawet takie podstawy
6 lut 21:38
Basiek : Ale przecież dobrze to napisałeś
6 lut 21:39