matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W którym punkcie f(x) ma ekstremum
Damian:
e
x
Funckja f(x)=
ma ekstremum w punkcie −1 lub 1. W którym punkcie i jakie to
x
ekstremum?
6 lut 21:15
Aga1:
e
x
*x−e
x
f
'
(x)=
, x≠0
x
2
f
'
(x)=0⇔e
x
*x−e
x
=0 e
x
(x−1)=0 x=1 f
'
(x)>0⇔(x−1)>0 i x≠0
7 lut 13:01