Granica
Huan: Proszę o pomoc
Wyznacz granicę: lim x−>∞ xex
6 lut 20:55
Huan: Proszę o pomoc ; ]
6 lut 21:00
Krzysiek: granica to +∞
chyba, że x→−∞ wtedy granica to 0
6 lut 21:08
Huan: a mozesz to rozpisac jak ci ∞ wyszla ?
bo mi wychodzi:
| | x | | ∞ | |
lim x→∞ xex lim x→∞ |
| = |
| |
| | e−x | | 0 | |
6 lut 21:13
Krzysiek: a po co tak zamieniałeś? masz ∞*∞ a to nie jest symbol nieoznaczony..
6 lut 21:14
Huan: a przy x→−∞ bedzie (−∞)*(−∞) = 0 ?
6 lut 21:17
Krzysiek: nie, dla x→−
∞
mamy symbol: [−
∞ * 0 ]
a to jest symbol nieoznaczony
| | x | |
więc zamieniamy na postać: |
| |
| | e−x | |
i np. możemy zastosować podstawienie: t=−x
więc t→+
∞
6 lut 21:19