funckja kwadratowa :(
ejdżej:

czerwone 15−x
zielone x
(15−x)+x+x+(15−x)=30m
wykaż, że pole można opisać P(x)=30x−3x
10
jakie może być największe pole?
proszę o pomoc!
6 lut 20:46
ejdżej: −3x2
6 lut 20:54
Kejt: możesz to słownie opisać? nie rozumiem zbytnio co do czego się odnosi..
6 lut 20:56
ejdżej: gospodarz budynku dysponuje płotkiem długości 30m, którym chce ogrodzić teren wokól lewego rogu
domu, w sposób przedstawiony na rysunku.

wykaż, że pole ogorodzonego terenu można opisać
wzorem P(x)...
6 lut 20:58
Kejt:
2a+2b=30
a+b=15
b=15−a
P=ab
P(a)=a(15−a)
P(a)=−a
2+15a
funkcja największą wartość osiągnie w wierzchołku, więc:
Δ=225+4=229
największe pole może być =(7,5)
2=...
6 lut 21:15
ejdżej: Kejt tylko jak wykazać, że pole można opisąc wzorem P(X)=30x−3x2?
6 lut 21:28
Aga1: Od pola dużego kwadratu o boku długości 15 −x odjąć pole czarnego kwadratu ( budynku, który
jest kwadratem o boku 15−x−x.) i otrzymasz pole ogrodzonego terenu
P(x)=(15−x)
2−(15−2x)
2
P(x)=−3x
2+30x
| | −b | |
Funkcja kwadratowa przyjmuje największą wartość w wierzchołku dla x= |
| =5m |
| | 2a | |
Największe pole wynosi P(5)=150−75=75.
7 lut 11:32