..
zorro: Roziązania równania z przedziału <0,2π> (czy dobrze

)
cos2x=1
1−2sin
2=1
sin
2x=0
sinx=0
Rozwiązania:
x1=0
x2=π
x3=2π
6 lut 20:24
zorro: Pomożecie ?
6 lut 20:54
ICSP:
6 lut 20:55
zorro: dzieki
6 lut 20:58
ICSP: nmzc imienniku
6 lut 20:59
A ku ku:
cos2x=1
2x= k*π /:2
x= {......... }
6 lut 21:00
zorro: a jak moge rozpisac rownanko z tego samego zadania :
6 lut 21:09
6 lut 21:11
A ku ku:
| | π | | 5 | |
2x= |
| +k*2π /:2 v x= |
| π+k*2π /:2 ,k∊C |
| | 6 | | 6 | |
x= v x=
6 lut 21:12
ICSP: | | π | | 5π | |
sin2x = sin |
| + 2kπ v sin2x = sin |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
2x = |
| + 2kπ v 2x = |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5 | |
x = |
| + kπ v x = |
| + kπ |
| | 12 | | 12 | |
k ∊ Z
6 lut 21:13
zorro: dziekuje
6 lut 21:15
zorro: a jeszcze pytanko bo nie rozumiem... czy moglem rozwiazac przyklad z cos2x tak jak
rowiazaliscie przyklad z sin2x
6 lut 21:17
ICSP: właśnie tak powinno się go rozwiązać
6 lut 21:17
A ku ku:
Oczywiście
6 lut 21:17
zorro: czyli niepotrzebnie rozpisywalem.
6 lut 21:18
A ku ku:
Na to wychodzi
6 lut 21:19
A ku ku:
tg2x=1 rozwiąż
6 lut 21:20
zorro: ale albo ja zle licze albo nie wyjdzie taki sam wynik jak bez rozpisania..
6 lut 21:21
A ku ku:
Musi taki wyjść!
6 lut 21:21
A ku ku:
Wniosek: po co rozpisywać
6 lut 21:22
6 lut 21:23
6 lut 21:25
zorro: no tak.. glupi blad
6 lut 21:27
A ku ku:
6 lut 21:29
A ku ku:
| | x | |
sin |
| = 1 ........ rozwiąż |
| | 2 | |
6 lut 21:29
6 lut 21:34