| x | ||
Pomożecie mi zrobić te zadanie ? Zbadaj przebieg funkcji f(x)= | ||
| lnx |
1. Dziedzina funkcji.
2. Zbiór wartości.
3. Miejsca zerowe, oraz f(0).
4. Granice na krańcach dziedziny.
5. Asymptoty.
6. Postać pierwszej pochodnej
7. Monotoniczność i ekstrema.
8. Postać drugiej pochodnej.
9. Tempo zmian wartości (wypukłość, wklęsłość) oraz punkty przegięcia.
| x | ∞ | 1 | ∞ | |||||
limx→+∞ | = [ | ]= limx→+∞ | = | =∞ | ||||
| lnx | ∞ | 1x | 1 |
| x | −∞ | 1 | −∞ | |||||
limx→−∞ | = [ | ]= limx→−∞ | = | =−∞ | ||||
| lnx | −∞ | 1x | 1 |
| x | 0 | 1 | 0 | |||||
limx→+0 | = [ | =limx→+0 | = | =0 | ||||
| lnx | 0+ | 1x | 1 |
| x | 0 | 1 | 0 | |||||
limx→−0 | = [ | =limx→−0 | = | =0 | ||||
| lnx | 0− | 1x | 1 |
?






















































































































































































































































? bo logarytm naturalny z 1 to 0

?