ciągi
Ada: które wyrazy ciagu an sa rowne 0 ?
an=(n−3)(n−2)
an=(n+3)(n+2)
6 lut 20:13
Mateusz:
Rowzwiazujesz rownania an=0 pamiętając ze n∊ N+
6 lut 20:14
Jolanta: 0=(n−3)(n−2)
0=......
6 lut 20:15
Jolanta: wymnożyłaś ?
6 lut 20:19
Ada: nie wiem o co chodzi babka zadala zadanie nie tlumaczac w ogole tematu tylko dyktujac jakas
notatke z ksiazki ktora nic nie wnosi ..
6 lut 20:21
Ada: pomozcie
6 lut 20:28
Jolanta: a potrawisz powiedziec co to jest n a co an ?
np na podstawie ciagu 1 ,3,5 ,7, 9,11
n3=
6 lut 20:32
Mateusz:
No napisałęm co trzeba zrobić nie wiesz jak to masz zrobic tak? To podpowiemjescze ze a*b=0 <=>
a=0 v b=0 czyli w pierwszym
n−3=0 v n−2=0
n=3 v n=2
mamy przedział rozwiązan (2,3) a ;liczby naturalne w tym przedziale to? 2 i 3 tylko
6 lut 20:35
Ada: kurcze Mateusz dzieki za rozwiazanie , ale i tak tego nie kumem
6 lut 20:39
Jolanta: to może spróbuj odpowiedziec na moje pytanie
6 lut 20:41
Ada: no n to te liczby ktore wymienilas
6 lut 20:44
Ada: nie wiem
6 lut 20:45
Jolanta: n to jest miejsce liczby a an to jej wartosć
1, 3, 5, 7, 9 11
n1 n2 n3 n4 n5 n6
a1=1
a2=3
a3=5
a4=7 itd
w zadaniu miałaś powiedziec na którym miejscu jest liczba równa 0 czyli czy jet pierwsza czy
druga czy trzecia czy,,,
an=0
a mielismy znależc n
Mateusz ładnie to wytłumaczył
spróbuj drugi przykład zrobić
6 lut 21:18