miejsca zerowe
niepoprawnie cytrynowy: Suma miejsc zerowych funkcji f(x)= −2(x+3)(x−4) jest równa:
czy chodzi o to że x=−3 i x=4 ?
−3+4=1
ale co z tym a=−2? to już bez znaczenia?
po doprowadzeniu funkcji do postaci f(x)= −2x2+2x+24 obliczyłem delte i wyszła 768 więc nie
wyciągne z tego pierwiastka
6 lut 19:52
Kejt: a jest w tym wypadku bez znaczenia.
źle policzyłeś deltę.
6 lut 19:56
ICSP: po co delta

I miejsce zerowe : −3
II miejsce zerowe : 4
4 − 3 = 1
6 lut 19:57
niepoprawnie cytrynowy: właśnie ta −2 mi nie dawała spokoju. Dzięki za szybką odpowiedź
6 lut 20:06