geometria analityczna
Wika: prosta o rownaniu x=−4 przecina parabole o rownaniu y=x2+9x+1 w punkcie A. Odległość punktu
A od osi OX jest rowna:
a) 4
b) 8
c) 19
d) 21
prosze o wytlumaczenie jak rozwiazac tego typu zadanie
6 lut 19:45
Wika: pomoże ktoś
6 lut 19:55
Jolanta: skoro ją przecina to mają punkt wspólny
czyli x=−1 jest też punktem paraboli podstaw go do równania paraboli i wylicz y
6 lut 19:57
Wika: y=−7 dalej nic nie rozumiem. skąd wzięło się x=−1 co daje mi to y=−7
6 lut 20:01
ICSP: nie wiem skąd koleżance się wzięło x = −1
P(−4;b) jest punktem należącym do paraboli.
Odległość tego punktu od osi OX jest równa |b|
Podstaw i policz.
6 lut 20:03
Jolanta: sory x=−4
6 lut 20:03
Jolanta:

niezbyt mi to wychodzi , odległośc od punktu przeciecia do osi X czyli y
6 lut 20:09