Uzasadnij, że bez względu na wartość liczby m proste y= (m+2)x - 7 oraz x + (m+2
małysz: Uzasadnij, że bez względu na wartość liczby m proste y= (m+2)x − 7 oraz x + (m+2)y + 3m + 6 = 0
są do siebie prostopadłe.
6 lut 19:32
Elka: UP
6 lut 19:37
małysz: up up up
6 lut 19:42
Aga1: Dla m=−2 y=−7 i x=0 proste te są prostopadłe
Dla m≠−2
druga prosta ma postać
Proste są prostopadłe jeśli iloczyn współczynników kierunkowych jest równy −1.
Sprawdź.
6 lut 19:42
małysz: Nic z tego nie czaje co napisałaś. Skąd się wzięła ta druga postać?
6 lut 19:50
Elka: sdascascsa
6 lut 19:55
Aga1: Z przekształcenia drugiej prostej z postaci ogólnej do postaci kierunkowej.
y zostaw po lewej stronie, resztę przenieś na prawą, a następnie podziel obie strony przez
(m+2)
6 lut 20:00
Elka: ...
6 lut 20:08
ma: dasdas
6 lut 20:12