matematykaszkolna.pl
:D elpe: Basiek pomocy Okrag jest styczny do obu osi ukadu współrzednych i przechodzi przez pkt. a=(−2;−9) a) wyznacz równanie tego okregu b) Wyznacz cos kąta ASB gdzie S jest srodkiem okregu zaś B jest pkt stycznosci okregu z osia OY w przypadku mniejszego okregu spełniajacego warunki zadania.
6 lut 19:30
Godzio: Eee, to jak Basiek to nawet nie ruszam
6 lut 19:31
elpe: oj tam Godzio mozesz cos mi poradzic
6 lut 19:32
Godzio: Dam wskazówkę, jeśli mamy dany okrąg o równaniu: (x − a)2 + (y − b)2 = r2 I wiemy, że jest styczny do obu osi układu współrzędnych to: a = b = r zatem nasze równanie przyjmuje postać: (x − a)2 + (y − a)2 = a2 Dodatkowo, wiedząc, że przechodzi przez punkt A(xo,yo) zapiszemy to: (xo − a)2 + (yo − a)2 = a2 Pozostaje do rozwiązania proste równanie kwadratowe emotka
6 lut 19:35
Basiek : O, cześć Elpe Dasz już radę? emotka Mam trochę spóźniony zapłon emotka Goooodzio− jest sprawa typu problem.
6 lut 19:41
Godzio: Słucham emotka ?
6 lut 19:41
elpe: a moge dostac jakies wytłumaczenie o tego a = b = r bo nie wiem czemu to tak
6 lut 19:42
Basiek : http://www.matematyka.pl/239926.htm#p895064 To zad., to z wczoraj, gdzie zostałam odesłana do tego linku.... to jest źle, prawda? Nie daje mi to spokoju...
6 lut 19:43
Basiek : Narysuj sobie ten okrąg, dorysuj promienie styczne do osi... i na tej podstawie powiedz, co wiesz o środku okręgu? ;>
6 lut 19:45
elpe: dzieki za pomoc należy sie
6 lut 19:49
Basiek : To chyba bardziej Godziowi Całość już jasna? emotka
6 lut 19:51
elpe: za chwile się pewnie odezwę z podpunktem b)
6 lut 19:52
Godzio: No więc tak, omyłkowo napisał tam cos(2π − α) − robił jednak tak jakby tam bo (π − α)
6 lut 19:52
Godzio: Reszta jest ok,
6 lut 19:54
Basiek : Ja tu nie o tym... Tam NIE ma KĄTÓW PROSTYCH. Jak możemy korzystać z tw. Pitagorasa. Tam nie powinno być drugi raz tw. cosinusów?
6 lut 19:54
Godzio: rysunek Hehe, sąemotka Wysokość schyla się ku krawędzi podstawy, ale kąt między nią, a płaszczyzną podstawy zostaje taki sam
6 lut 19:58
Godzio: Ciężko to w przestrzeni narysować
6 lut 19:58
Basiek : Dobra, okej, dziękuję Będę mogła zasnąć.
6 lut 20:00
Basiek : Olał to, wierzę Ci na słowo.
6 lut 20:00
Godzio: Hehe, możesz to zobaczyć w ten sposób: Zrób kąt prosty z kciuka i palca wskazującego i pochyl palec wskazujący do przodu, a zobaczysz, ze kąt między nim, a kciukiem się nie zmienia
6 lut 20:02
Basiek : Ta część ciała..., którą nazwałabym hm... śróddłonią na cześć sródstopia..., cóż ona jest do kciuka niejako przymocowana.... Będę to zgłębiać przez ferie, obiecuję ! (Tyle czasu na gapienie się w palce− "osom") emotka
6 lut 20:07
Basiek : Elpe− żyjesz? emotka Czy zad. robisz? emotka
6 lut 20:24
Godzio: No to mówimy chyba o innym palcu, wskazujący jest przy kciuku
6 lut 20:25
Basiek : Godzio, wiem. To ten, którym nie powinno się pokazywać na innych
6 lut 20:30
Godzio: To jest serdeczny emotka
6 lut 20:34
Basiek : http://pl.wikipedia.org/wiki/Palec_wskazuj%C4%85cy Mówimy o tym samym. Palcem serdecznym(http://pl.wikipedia.org/wiki/Palec_serdeczny) wskazywanie na ludzi byłoby niewygodne. A o tej części "śródręcza" to mówiłam o czymś co po ang. nazywa się chyba "flexor pollicis brevis", a w "polskim internecie" nazywa się trzepcepsem.
6 lut 20:41
elpe: sorry zarobilem sie w tych zadaniach analityczna zaczyna mi się podobać
6 lut 23:59
Basiek : Moja krew To dobrze, bardzo Ci się chwali
7 lut 00:08
elpe: haha podkreslę ze dopiero zaczyna sie podobać
7 lut 00:14
Basiek : Potem to z górki. "Fajne" jest to, że jest dużo metod działania, więc na coś tak w końcu wpadniesz emotka A z czego te zadanka przerabiasz tak w ogóle? Muszę nad analityczną przysiąść w poniedziałek emotka
7 lut 00:16
elpe: narazie zrobiłem to co omijasz czyli operony 2010/11/12 a na weekend wezmę Kiełbasę do reki
7 lut 00:18
Basiek : Nic nie poradzę, mam do tego czegoś uraz. Nawet nie do końca wiem czemu emotka Ale hm... plany na ferie: Arkusze 4 − na lekcje, z 5 arkuszy Oficyny, jakieś 2 działy Kiełbasy i z 20 zad. Aksjomatu. Jak zrobię 1/10 to będę z siebie dumna
7 lut 00:21
elpe: ja to się poświecę Aksjomatowi bo nic nie ruszyłem skończe arkusze Pazdro zrobie z nich powtórkę i tyle no i jeszcze praca maturalna ale chyba kupie a nie to k/w
7 lut 00:27
Basiek : Ja jeszcze stereometria jako całość. Trygonometria to chyba od podstaw, planimetria też. No i po ostatnim zadaniu z ciągów... okazuje się, że ich też nie umiem. Masa roboty. A gdzie tam angielski? emotka A powtórki... może zdążę
7 lut 00:30
elpe: no ja tak samo nic a nic ze stereometrii, więc bd się uczyć razem na ferie mam jedynie tyle dobrze, ze mój korepetytor siedzi na chacie to przeniosę sie do niego hah angielski nie bd taki trudny damy rade
7 lut 00:35
Basiek : A kiedy zaczynasz ferie?
7 lut 00:37
elpe: 14
7 lut 00:37
elpe: w ta sobote 1oodnióweczka
7 lut 00:38
Basiek : O, witaj w moim świecie.
7 lut 00:38
elpe: Basiek mykam spać czas regenerować siły czeka kolejny dzień walki z liczbami do jutra!
7 lut 00:42
Basiek : Słusznie emotka Dobranoc.
7 lut 00:42