:D
elpe: Basiek pomocy

Okrag jest styczny do obu osi ukadu współrzednych i przechodzi przez pkt. a=(−2;−9)
a) wyznacz równanie tego okregu
b) Wyznacz cos kąta ASB gdzie S jest srodkiem okregu zaś B jest pkt stycznosci okregu z osia OY
w przypadku mniejszego okregu spełniajacego warunki zadania.
6 lut 19:30
Godzio:
Eee, to jak
Basiek to nawet nie ruszam
6 lut 19:31
elpe: oj tam
Godzio mozesz cos mi poradzic
6 lut 19:32
Godzio:
Dam wskazówkę, jeśli mamy dany okrąg o równaniu:
(x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2
I wiemy, że jest styczny do obu osi układu współrzędnych to:
a = b = r zatem nasze równanie przyjmuje postać:
(x − a)
2 + (y − a)
2 = a
2
Dodatkowo, wiedząc, że przechodzi przez punkt A(x
o,y
o) zapiszemy to:
(x
o − a)
2 + (y
o − a)
2 = a
2
Pozostaje do rozwiązania proste równanie kwadratowe
6 lut 19:35
Basiek : O, cześć
Elpe
Dasz już radę?

Mam trochę spóźniony zapłon
Goooodzio− jest sprawa typu problem.
6 lut 19:41
Godzio: Słucham

?
6 lut 19:41
elpe: a moge dostac jakies wytłumaczenie o tego a = b = r bo nie wiem czemu to tak
6 lut 19:42
6 lut 19:43
Basiek : Narysuj sobie ten okrąg, dorysuj promienie styczne do osi... i na tej podstawie powiedz, co
wiesz o środku okręgu? ;>
6 lut 19:45
elpe: dzieki za pomoc należy sie
6 lut 19:49
Basiek : To chyba bardziej
Godziowi 
Całość już jasna?
6 lut 19:51
elpe: za chwile się pewnie odezwę z podpunktem b)
6 lut 19:52
Godzio:
No więc tak, omyłkowo napisał tam cos(2π − α) − robił jednak tak jakby tam bo (π − α)
6 lut 19:52
Godzio:
Reszta jest ok,
6 lut 19:54
Basiek : Ja tu nie o tym...
Tam NIE ma KĄTÓW PROSTYCH. Jak możemy korzystać z tw. Pitagorasa. Tam nie powinno być drugi raz
tw. cosinusów?
6 lut 19:54
Godzio:

Hehe, są

Wysokość schyla się ku krawędzi podstawy, ale kąt między nią, a płaszczyzną podstawy zostaje
taki sam
6 lut 19:58
Godzio:
Ciężko to w przestrzeni narysować
6 lut 19:58
Basiek : Dobra, okej, dziękuję

Będę mogła zasnąć.
6 lut 20:00
Basiek : Olał to, wierzę Ci na słowo.
6 lut 20:00
Godzio:
Hehe, możesz to zobaczyć w ten sposób:
Zrób kąt prosty z kciuka i palca wskazującego i pochyl palec wskazujący do przodu, a zobaczysz,
ze kąt między nim, a kciukiem się nie zmienia
6 lut 20:02
Basiek : Ta część ciała..., którą nazwałabym hm... śróddłonią na cześć sródstopia..., cóż ona jest do
kciuka niejako przymocowana....
Będę to zgłębiać przez ferie, obiecuję !
(Tyle czasu na gapienie się w palce− "osom")
6 lut 20:07
Basiek : Elpe− żyjesz?

Czy zad. robisz?
6 lut 20:24
Godzio:
No to mówimy chyba o innym palcu, wskazujący jest przy kciuku
6 lut 20:25
Basiek : Godzio, wiem. To ten, którym nie powinno się pokazywać na innych
6 lut 20:30
Godzio:
To jest serdeczny
6 lut 20:34
6 lut 20:41
elpe: sorry zarobilem sie w tych zadaniach

analityczna zaczyna mi się podobać
6 lut 23:59
Basiek : Moja krew

To dobrze, bardzo Ci się chwali
7 lut 00:08
elpe: haha

podkreslę ze dopiero zaczyna sie podobać
7 lut 00:14
Basiek : Potem to z górki. "Fajne" jest to, że jest dużo metod działania, więc na coś tak w końcu
wpadniesz

A z czego te zadanka przerabiasz tak w ogóle? Muszę nad analityczną przysiąść w poniedziałek
7 lut 00:16
elpe: narazie zrobiłem to co omijasz czyli operony 2010/11/12

a na weekend wezmę Kiełbasę do reki
7 lut 00:18
Basiek : Nic nie poradzę, mam do tego czegoś uraz. Nawet nie do końca wiem czemu

Ale hm... plany na ferie:
Arkusze 4 − na lekcje, z 5 arkuszy Oficyny, jakieś 2 działy Kiełbasy i z 20 zad. Aksjomatu.
Jak zrobię 1/10 to będę z siebie dumna
7 lut 00:21
elpe: ja to się poświecę Aksjomatowi bo nic nie ruszyłem

skończe arkusze Pazdro zrobie z nich
powtórkę i tyle

no i jeszcze praca maturalna

ale chyba kupie a nie to k/w
7 lut 00:27
Basiek : Ja jeszcze stereometria

jako całość. Trygonometria to chyba od podstaw, planimetria też. No
i po ostatnim zadaniu z ciągów... okazuje się, że ich też nie umiem.
Masa roboty. A gdzie tam angielski?

A powtórki...
może zdążę
7 lut 00:30
elpe: no ja tak samo nic a nic ze stereometrii, więc bd się uczyć razem

na ferie mam jedynie tyle
dobrze, ze mój korepetytor siedzi na chacie to przeniosę sie do niego hah

angielski nie bd
taki trudny damy rade
7 lut 00:35
Basiek : A kiedy zaczynasz ferie?
7 lut 00:37
elpe: 14
7 lut 00:37
elpe: w ta sobote 1oodnióweczka
7 lut 00:38
Basiek : O, witaj w moim świecie.
7 lut 00:38
elpe: Basiek mykam spać

czas regenerować siły czeka kolejny dzień walki z liczbami

do
jutra!
7 lut 00:42
Basiek : Słusznie

Dobranoc.
7 lut 00:42