matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadać zbieżność całki
Mateoni:
Nie moge sobie poradzic z tym przykładem. Nie wiem za co wstawic t, żeby scałkowac jako podstawianie. Jak sie bada zbieżność całki? Szukałem na wielu stronach ale nic konkretnego nie znalazlem, oto przykład:
∞
dx
∫
xln
5
x
e
6 lut 19:22
Krzysiek:
podstawienie: t=lnx
6 lut 19:26
Mateoni:
Wychodzi mi taki wynik:
x
∫
+C
ln
5
x
6 lut 19:33
Krzysiek:
t=lnx
1
czyli dt=
dx
x
dt
więc mamy: ∫
=...
t
5
6 lut 19:39
Mateoni:
1
1
=−
* t
−
4
= −
* ln
−
4
x
4
4
dobrze mi wyszlo?
6 lut 20:01
Krzysiek:
tak
6 lut 20:03