parzystosc funkcji
reazer: zbadaj parzystosc funkcji
f(x) = ln √x2 + 1 + x
6 lut 19:12
Aga1: Liczbą logarytmowaną jest tylko pierwiastek, czy jest tam nawias?
6 lut 19:15
Aga1: Liczbą logarytmowaną jest tylko pierwiastek, czy jest tam nawias?
6 lut 19:15
reazer: wszystko sr zapomnialem nawiasu
6 lut 19:18
Aga1: Z nawiasem to zupełnie inny przykład niż bez nawiasu.
Zacznij od wyznaczenia dziedziny i może wszystko będzie rozstrzygnięte.
f(−x)=ln(
√(−x)2+1−x)=ln(
√x2+1−x)
| | 1 | |
−f(x)=−ln(√x62+1+x)=ln(√x2+1+x)−1=ln |
| = |
| | √x2+1+x | |
| | 1 | | √x2+1−x | |
ln |
| * |
| =ln(√x2+1−x)=f(−x) |
| | √x2+1+x | | √x2+1−x | |
6 lut 19:34