pochodna
IroN: Pochodna :
| | sin4x | | 4sin3x*cosx(x3+2)−3x2(sin4x) | |
a) y= |
| = |
| =
|
| | x3+2 | | (x3+2)2 | |
| 4sin3x*cosx−3x2(sin4x) | |
|
|
| (x3+2) | |
| | cos3x | | 3sin2x(−sinx)(1+x2)−cos3x*2x | |
b) y= |
| = |
| =
|
| | 1+x2 | | (1+x2)2 | |
| 3sin2x(−sinx)−cos3x*2x | |
|
|
| (1+x2) | |
Proszę o sprawdzenie tych 2 pochodnych , czy można je w takiej postaci zostawić czy trzeba coś
poskracać ?
6 lut 19:11
IroN: pomoze ktos?
6 lut 19:18
niuans: pierwsza linijka w a
powinno być y' a nie dalej = a potem źle skróciłeś
6 lut 19:21
niuans: nie da się skrócić przez mianownik bo w liczniku masz różnicę
w b tak samo nie można napisać = tylko y'=.... i tu też źle skrócone
6 lut 19:23
IroN: | | sin4x | | 4sin3x*cosx(x3+2)−3x2(sin4x) | |
a) y = |
| y' = |
|
|
| | x3+2 | | (x3+2)2 | |
| | cos3x | | 3sin2x(−sinx)(1+x2)−cos3x*2x | |
b) y= |
| y' = |
|
|
| | 1+x2 | | (1+x2)2 | |
aha czyli w takiej postaci to zostawic ?
6 lut 19:29
IroN: pomylka w b) w liczniku : 3cos2x(−sinx)..
6 lut 19:30
IroN: Mozna zostawic to w takiej postaci , jak napisalem powyzej ?
6 lut 19:36
IroN: ?
6 lut 19:42
niuans: można
jeśli masz tylko wyznaczyć pochodną to tak wystarczy
6 lut 19:53