matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdopodobieństwo
Dawid:
Oblicz prawdopodobieństwo, że rzucając dwa razy kostką do gry wypadnie choć raz piątka.
6 lut 19:06
Basiek :
Najprościej drzewkiem chyba
Lub ew. |Ω|=36 A: 5 X => przypadków 1*5=5 (x= {1,2,3,4,6}) X 5 => przypadków 5*1=5(x= {1,2,3,4,6}) 5 5 <= 1 taki przypadek |A|=5+5+1=11
11
P(A)=
36
Ale drzewkiem jednak prościej
6 lut 19:11
rumpek:
Zdarzeniem przeciwnym. |Ω| = W
6
2
= 6
2
= 36 |A'| = W
5
2
= 25
25
P(A') =
36
36 − 25
11
P(A) =
=
36
36
tak jest najszybciej
6 lut 19:20