wielomiany, sprawdzenie rozwiazanego zadania
null: Witam.
Pisałam ostatnio przykłady wielomianów, z którymi miałam problem.
Próbowałam rozwiązać je samodzielnie, ale napotkałam na pewnie problemy.
Mianowicie:
Dane są funkcje f(x)=4x−8 i g(x)=x2−4x−5. Podaj przykład wielomianu W(x), którego miejscami
zerowymi są miejsca zerowe funkcji f(x) i g(x).
Doszłam do tego, że:
f(x)=4x−8
x0=2
g(x)=x2−4x−5
√Δ=6
x1=−1
x2=5
Czy wielomian będzie wyglądał następująco?
W(x)=(x−2)(x+1)(x−5) ?
Czy wymnażać nawiasy przez siebie, czy może zostać w takiej postaci?
6 lut 19:01
Godzio: Ja bym zostawił, wymnażanie niczego nie zmieni, ważne, że wiesz o co cozdi
6 lut 19:02
null: Czyli jest dobrze? W takim razie okej, zostaje jak jest

Dzięki
6 lut 19:20