Pochodna
Racorno: Mam rowniez takie zadanie:
tgx+ctgx
z tego trzeba zrobic pochodna, wiedzac ze pochodna z tg to sinxcosx
a z ctg to cosxsinx
Nie korzystajac ze wzorow na tg i ctg.
6 lut 18:49
pigor: ... czy o to chodzi ?(
| | sinx | | cosx | |
tgx+ctgx)' = ( |
| )'+ |
| )' = |
| | cosx | | sinx | |
| | cosx cosx−sinx (−sinx) | | −sinx sinx −cosx cosx | |
= |
| + |
| = |
| | cos2x | | sin2x | |
| | 1 | | 1 | | sin2x−cos2x | | −cos2x | |
= |
| − |
| = |
| = |
| = |
| | cos2x | | sin2x | | (sinxcosx)2 | | 0,25(2sinxcosx)2 | |
| | −4cos2x | |
= |
| . ... |
| | sin22x | |
6 lut 19:03
Narkis: Tak o to, ale chyba ma sie skonczyc na tym
1cos2x −
1sin2x
Tak wiec dziekuje
6 lut 20:34