Ciagi
xxx: Za dobę obozowania trzeba zapłacic 20zł, z każdym kolejnym dniem koszt pobytu jest o 50gr
tanszy
A) ile trzeba zaplacic za 2 tygodnie obozowania
B) na ile dni obozowania starczy nam 350zł
otoż z pierwszym podpunktem nie mam problemów oto rozwiązanie!
a1 = 20
r= (−0,5)
S14= (2an+(n−1)*r/2)*14
S14=(2*20(14−1)*(−0,5)/2)*14
S14=(40−13*(−0,5)/2)*14
S14=(40−6,5/2)*14
S14=(33,5/2)*14
S14=16,75*14= 234,5 zł
Natomiast z drugim mam problem
jezeliby podstawic do wzoru to wychodzi mi rownanie kwadratowe .. prosze o pomoc
31 mar 19:43
xxx:
31 mar 20:07
Eta: Witam

należy to równanie rozwiązać
wyjdzie Ci takie równanie:
0,5x
2 − 40,5x +700=0 Δ = 240,25
√Δ = 15,5
n
1 = 16 n
2 <0 −−− odrzucasz bo n€N+
czyli ta kwota starczy na
16 dni
31 mar 20:16
xxx: cos nie tak ... gdyz 350 zł starcza równo na 25 dni
Sn=((2*a1+(n−1)*r)*n )/2
S25= (( 2*20+(25−1)*(−0,5))*25) /2
S25=((40+24*(−0,5))*25) /2
S25=(40−12) *25) /2
S25=28*25/2
S25=700/2
S25=350
Poprostu nie wiem jak to logicznie zapisać
31 mar 20:35
xxx: pls
31 mar 21:10
mat: potraktuj n jako niewiadomą i licz tak jak Eta
31 mar 21:24
Eta:
Poprawiam

poprostu źle policzyłam n
1 = (40,5 −15,5)/(2*0,5)= 25 dni
teraz jest ok!
równanie dobre , tylko w obliczaniu n sie pomyliłam ( soryy)
31 mar 21:33
Eta: Już poprawiłam
31 mar 21:34