matematykaszkolna.pl
pytanie egzaminacyjne tomek: Mam takie pytanie Czy pochodna funkcji f(x)=|x| istnieje w punkcie x=1?
6 lut 18:39
tomek: albo czy jeżeli f'(x) istnieje w przedziale (−1;1), to f(x) jest ciągła w punkcie 0.
7 lut 09:04
Artur z miasta Neptuna: 1) funkcja jest różniczkowalna w punkcie x0 gdy, granice lewo i prawostronna postaci:
 f(x0+h)−f(x0) 
limh−>0

h 
są sobie równe. 2) funkcja jest ciągła w punkcie x0, gdy granice lewo i prawostronna postaci: limx−>x0 f(x) są sobie równe. pochodna f(x)=|x| w punkcie x0=1 istnieje (w punkcie x0=0 nie istnieje). drugi wpis jest błędny −−− f'(x) NIE istnieje na całym przedziale (−1,1) −−− lub jak wolisz ... funkcja f(x) nie jest różniczkowalna na całym przedziale (−1,1).
7 lut 09:31
Artur z miasta Neptuna: 3. Jeżeli funkcja f jest różniczkowalna na pewnym przedziale (a,b) to jest ona ciągła na tymże przedziale.
7 lut 09:34
tomek: a różniczkowalna tzn że ma pochodna?
7 lut 09:46
Artur z miasta Neptuna: funkcja jest różniczkowalna = funkcja posiada pochodną
7 lut 09:48
tomek: oki wielkie dzieki emotka
7 lut 09:49
tomek: A jeszcze jedno pytanie czy każda suma całkowa jest nie ujemna
7 lut 10:03
tomek: wynikiem całki oznaczonej jest zawsze liczba dodatnia
7 lut 10:04
Artur z miasta Neptuna: niee przykład: 1
 x2 1 4 3 
∫x dx = [

]−21 = [

] = −

2 2 2 2 
−2
7 lut 10:07
tomek: czyli nie każda suma całkowa jest nieujemna? Całki dodatnie tyczą się tylko zastosowania całek?
7 lut 10:09
Artur z miasta Neptuna: rysunek pole powierzchni krzywej, która jest PONIŻEJ osi OX jest liczona z minusem rysunek przedstawia jakie pole będzie liczyła całka oznaczona na przedziale (a,b)
7 lut 10:10
Artur z miasta Neptuna: dlatego też bardzo często trzeba brać ∫ |f(x)| dx
7 lut 10:10
tomek: rysunekczy tak jak na rysunku jest pokazane to też jest maksimum lokalne? Bo mam pytanie czy jeżeli funkcja f(x) ma maksimum lokalne, to nie istnieje funkcja odwrotna do niej. A wiem też że żeby funkcja mogła być odwrotna to musi być różnowartościowa.
7 lut 10:21
tomek: to u góry powinno być po prawej stronie
7 lut 10:22
Artur z miasta Neptuna: narysuj jeszcze raz ... i zaznacz, które kółko jest 'zapełnione' a które 'puste'
7 lut 10:25
tomek: rysunek
7 lut 10:28
Artur z miasta Neptuna: trzeba wyróżnić parę przypadków: 1. funkcja nie jest ciągła (czyli także nie jest różniczkowalna) na całym przedziale (a,b) wtedy może istnieć funkcja f−1 pomimo, że funkcja f(x) posiada maksimum/minimum lokalne (a nawet globalne), dla której Df1 = ZBf 2. funkcja jest ciągła (ale nie musi być różniczkowalna) na całym przedziale (a,b) => jeżeli funkcja posiada minimum/maksimum lokalne to nie jest to funkcja różnowartościowa => nie istnieje f−1 dla funkcji f(x) z dziedziną zawierającą odcinek (a,b).
7 lut 10:30
Artur z miasta Neptuna: dana funkcja nie posiada maksimum lokalnego (dąży do niego, ale go nie osiąga) ... nie jest ona różniczkowalna w przedziale (a,b), ale posiada funkcję odwrotną.
7 lut 10:31
tomek: czyli skoro ma maksimum lokalne to nie istnieje funkcja do niej odwrotna?
7 lut 10:36
Jack: tak, ponieważ nie będzie różnowartościowa.
7 lut 10:39
Artur z miasta Neptuna: rysunek a niby dlaczego nie? podany przykład to trochę zmodyfikowany wykres hiperboli (obciąłem go w x=−1, aby uzyskać maksimum lokalne, a nawet maksimum globalne)
 1 
jak wiesz, wykres takiej hiperboli to f(x) = −

Df = R/{0} i posiada ów funkcja f−1 =
 x 
 1 

Df1 = R/{0}
 x 
Moja modyfikacja polega na tym, że masz:
 1 
f(x) = −

Df = R/(−1,0).
 x 
tak funkcja posiada funkcję odwrotną:
 1 
f−1 = −

Df1 = (−,0) ∪ (0,1>
 x 
7 lut 10:42
Artur z miasta Neptuna: więc tak ... jeżeli dziedzina funkcji jest R i f jest ciągła to jak najbardziej masz rację −−− maksimum/minimum lokalne oznacza, że funkcja nie posiada odwrotnej (ponieważ f(x) nie jest różnowartościowa). Jednak to nie dotyczy funkcji, które nie są ciągłe na R lub ich dziedzina ≠ R
7 lut 10:44
tomek:
 1 
no ale pochodna

nigdy nie równa sie 0 to jak to się wyjaśnia?
 x 
7 lut 10:50
Artur z miasta Neptuna: Funkcja nie posiada maksimum/minimum lokalnego tylko i wyłącznie w punktach w których f' = 0 przykład: f(x) = |x| (minimum dla x0 = 0, natomiast w tym punkcie nie jest ona różniczkowalna/nie posiada pochodnej − patrz. warunek na istnienie pochodnej) −−− jest to klasyczny przykład obrazujący, że zerowanie się pochodnej w punkcie x0 nie jest jedynym przypadkiem dla którego funkcja posiada ekstremum w jakimś punkcie swojej dziedziny Po prostu to co wcześniej narysowałem ... tam dla x0 = −1 pochodna NIE ISTNIEJE
7 lut 11:02