pytanie egzaminacyjne
tomek: Mam takie pytanie Czy pochodna funkcji f(x)=|x| istnieje w punkcie x=1?
6 lut 18:39
tomek: albo czy jeżeli f'(x) istnieje w przedziale (−1;1), to f(x) jest ciągła w punkcie 0.
7 lut 09:04
Artur z miasta Neptuna:
1) funkcja jest różniczkowalna w punkcie x
0 gdy, granice lewo i prawostronna postaci:
są sobie równe.
2) funkcja jest ciągła w punkcie x
0, gdy granice lewo i prawostronna postaci:
lim
x−>x0 f(x)
są sobie równe.
pochodna f(x)=|x| w punkcie x
0=1 istnieje (w punkcie x
0=0 nie istnieje).
drugi wpis jest błędny −−− f'(x) NIE istnieje na całym przedziale (−1,1) −−− lub jak wolisz ...
funkcja f(x) nie jest różniczkowalna na całym przedziale (−1,1).
7 lut 09:31
Artur z miasta Neptuna:
3. Jeżeli funkcja f jest różniczkowalna na pewnym przedziale (a,b) to jest ona ciągła na tymże
przedziale.
7 lut 09:34
tomek: a różniczkowalna tzn że ma pochodna?
7 lut 09:46
Artur z miasta Neptuna:
funkcja jest różniczkowalna = funkcja posiada pochodną
7 lut 09:48
tomek: oki wielkie dzieki
7 lut 09:49
tomek: A jeszcze jedno pytanie czy każda suma całkowa jest nie ujemna
7 lut 10:03
tomek: wynikiem całki oznaczonej jest zawsze liczba dodatnia
7 lut 10:04
Artur z miasta Neptuna:
niee

przykład:
1
| | x2 | | 1 | | 4 | | 3 | |
∫x dx = [ |
| ]−21 = [ |
| − |
| ] = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
−2
7 lut 10:07
tomek: czyli nie każda suma całkowa jest nieujemna? Całki dodatnie tyczą się tylko zastosowania całek?
7 lut 10:09
Artur z miasta Neptuna:

pole powierzchni krzywej, która jest PONIŻEJ osi OX jest liczona z minusem

rysunek przedstawia jakie pole będzie liczyła całka oznaczona na przedziale (a,b)
7 lut 10:10
Artur z miasta Neptuna:
dlatego też bardzo często trzeba brać ∫ |f(x)| dx
7 lut 10:10
tomek:

czy tak jak na rysunku jest pokazane to też jest maksimum lokalne? Bo mam pytanie czy jeżeli
funkcja f(x) ma maksimum lokalne, to nie istnieje funkcja odwrotna do niej.
A wiem też że żeby funkcja mogła być odwrotna to musi być różnowartościowa.
7 lut 10:21
tomek: to u góry powinno być po prawej stronie
7 lut 10:22
Artur z miasta Neptuna:
narysuj jeszcze raz ... i zaznacz, które kółko jest 'zapełnione' a które 'puste'
7 lut 10:25
tomek:
7 lut 10:28
Artur z miasta Neptuna:
trzeba wyróżnić parę przypadków:
1. funkcja nie jest ciągła (czyli także nie jest różniczkowalna) na całym przedziale (a,b)
wtedy może istnieć funkcja f−1 pomimo, że funkcja f(x) posiada maksimum/minimum lokalne (a
nawet globalne), dla której Df−1 = ZBf
2. funkcja jest ciągła (ale nie musi być różniczkowalna) na całym przedziale (a,b) => jeżeli
funkcja posiada minimum/maksimum lokalne to nie jest to funkcja różnowartościowa => nie
istnieje f−1 dla funkcji f(x) z dziedziną zawierającą odcinek (a,b).
7 lut 10:30
Artur z miasta Neptuna:
dana funkcja nie posiada maksimum lokalnego (dąży do niego, ale go nie osiąga) ... nie jest ona
różniczkowalna w przedziale (a,b), ale posiada funkcję odwrotną.
7 lut 10:31
tomek: czyli skoro ma maksimum lokalne to nie istnieje funkcja do niej odwrotna?
7 lut 10:36
Jack:
tak, ponieważ nie będzie różnowartościowa.
7 lut 10:39
Artur z miasta Neptuna:

a niby dlaczego nie?
podany przykład to trochę zmodyfikowany wykres hiperboli (obciąłem go w x=−1, aby uzyskać
maksimum lokalne, a nawet maksimum globalne)
| | 1 | |
jak wiesz, wykres takiej hiperboli to f(x) = − |
| Df = R/{0} i posiada ów funkcja f−1 = |
| | x | |
Moja modyfikacja polega na tym, że masz:
| | 1 | |
f(x) = − |
| Df = R/(−1,0). |
| | x | |
tak funkcja posiada funkcję odwrotną:
| | 1 | |
f−1 = − |
| Df−1 = (−∞,0) ∪ (0,1> |
| | x | |
7 lut 10:42
Artur z miasta Neptuna:
więc tak ... jeżeli dziedzina funkcji jest R i f jest ciągła to jak najbardziej masz rację −−−
maksimum/minimum lokalne oznacza, że funkcja nie posiada odwrotnej (ponieważ f(x) nie jest
różnowartościowa).
Jednak to nie dotyczy funkcji, które nie są ciągłe na R lub ich dziedzina ≠ R
7 lut 10:44
tomek: | | 1 | |
no ale pochodna |
| nigdy nie równa sie 0 to jak to się wyjaśnia? |
| | x | |
7 lut 10:50
Artur z miasta Neptuna:
Funkcja nie posiada maksimum/minimum lokalnego tylko i wyłącznie w punktach w których f' = 0
przykład: f(x) = |x| (minimum dla x
0 = 0, natomiast w tym punkcie nie jest ona
różniczkowalna/nie posiada pochodnej − patrz. warunek na istnienie pochodnej) −−− jest to
klasyczny przykład obrazujący, że zerowanie się pochodnej w punkcie x
0 nie jest jedynym
przypadkiem dla którego funkcja posiada ekstremum w jakimś punkcie swojej dziedziny
Po prostu to co wcześniej narysowałem ... tam dla x
0 = −1 pochodna NIE ISTNIEJE
7 lut 11:02