planimetria
zbk: Trapez równoramienny o przekątnej 13cm i obwodzie równym 48cm jest opisany na okręgu. Oblicz
długość promienia okręgu wpisanego w ten trapez i długość promienia okręgu opisanego na tym
trapezie.
c−ramie trapezu a−dl.podstawa
moje zapiski a+b=2c obw=48=a+b+2c⇒c=12cm i dalej niewiem jak ruszyc prosze o jakoms
wskazówke i czy promien okręgu opisanego to 6,5 ?
6 lut 18:36
zbk:

| | a+b | |
zauwazylem tez k= |
| =12 e to juz wszystko jasne z pit oblicze tylko czy ten opisany |
| | 2 | |
dobrze zrobilem a raczej odczytalem bo zadanie jest z rozsz. i to za 7 pkt a duzo roboty nie
ma
6 lut 18:42
Mila:

Promień okręgu opisanego na trapezie jest równy promieniowi okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Oblicz sin α i skorzystaj z tw. sinusów.
6 lut 21:41
zbk:

| | 5 | | 13 | |
to dobrze bym mial sinα= |
| |
| =2R |
| | 12 | | sinα | |
'
7 lut 15:11
zbk: tylko mi chodzi czy dobrze zastosowalem tw.sinusów
7 lut 15:20
ICSP: opisany a nie wpisany.
7 lut 15:21
zbk: no to tak a co mam zle? okrąg jest opisany
7 lut 15:27
Kejt: trapez opisany na okręgu, czyli okrąg wpisany w trapez.
7 lut 15:28
ICSP: zły rysunek.
Trapez jest opisany na okręgu.
7 lut 15:29
zbk: no bo ja mam obliczyc promień okręgu wpisanego w trapez to juz mam i opisanego na trapezie i tu
moje wątpliwości co do zastosowania tw.sinusów bo ono ile sie nie myle dotyczny okręgu
opisanego na trapezie
7 lut 15:32
Mila: Dobrze!
7 lut 15:35
pigor: nie martw się , bo opisany na trapezie to wystarczy, że ...

opisany na trójkącie o jednym z
boków będącym przekątną trapezu . ...)
7 lut 15:36
zbk: no to dzieki
7 lut 15:37