//
Popo: | | 1 | | 1 | | π | |
Oblicz pole ograniczone krzywymi r= |
| , r= |
| dla φ∊(0, |
| ) |
| | φ | | sinφ | | 2 | |
6 lut 18:06
Popo: up
6 lut 20:54
Popo: up
6 lut 23:58
Vizer: Hmm czyżby dzisiejsze zadanie z egzaminu z analizy

?
7 lut 00:05
Popo: no raczej

masz/miałeś pomysł jak to zrobić?
7 lut 00:47
Vizer: Niestety nie mam pojęcia dalej jak to ruszyć
7 lut 01:23
Popo: no to widzę, że kolega swój chłop ^^
7 lut 01:26
Vizer: Znalazłem przed chwilą to zadanie w Banasiu i należało policzyć pole następująco:
| 1 | | dφ | | dφ | |
| (∫0π2 |
| −∫0π2 |
| ).  |
| 2 | | sin2φ | | φ2 | |
7 lut 01:38
Popo: to całki niewłaściwe prawda?
7 lut 01:44
Vizer: | | 1 | |
No na pewno, bo dla 0 masz |
| . Hmm zadanie proste jak budowa cepa, no ale cóż... |
| | 0 | |
7 lut 01:50
Popo: no niby proste było, tylko jak wpaść na to, że akurat wykres 1/sinφ był wyżej w tym przedziale
a nie 1/φ :<
7 lut 01:56
Vizer: Hmm a jakby porównać:
sinφ=φ
| | π | |
I teraz narysować sobie na przedziale (0, |
| ) i widać, że sinφ jest wyżej na tym przedziale |
| | 2 | |
niż φ.
7 lut 02:13
Popo: a jak tam twoja algebra Vizer

? ja pojutrze drugie podejscie
7 lut 02:23
Vizer: No mi też się spodobał tak ten egzamin, że pójdę na niego drugi raz
7 lut 02:25