Oblicz równanie Różniczkowe
Misia: Miałam to dziś na egzaminie

POMOCY
1.Oblicz pole powierzchni obszaru ograniczonego z góry wykresem funkcji F(x)= 1/x, z dołu osią
OX, z prawej i lewej odpowiednio prostymi x=e
3 , x= e. Wykonaj rysunek.
2. Prędkość przyrostu populacji pewnych organizmó jest wprost proporcjonalna do wielkości tej
populacji ze stałym współczynniekiem proporcjonalności k. Niech y(t) oznacza wielkość
populacji (liczba osobników) w chwili t ( t− czas w godzinach). Wykonaj polecenia:
a) zapisz równanie różniczkowe opisujące daną zależność
b)rozwiąż te równanie i wyznacz funkcję y(t) jeśli wiadomo, żę w chwili początkowej t=0
liczebność populacji wynosiła 1000 osobników.
c) wyznacz stałą k dla otrzymanej funkcji jeśli wiadomo że liczebnośc populacji podwoiła się w
ciągu 3 godzin licząc od chwili początkowej.