prosze o pomoc
Natasia :):

Promień podstawy stożka jest równy 3, a cosinus kąta nachylenia jego tworzącej do podstawy
| | 1 | |
wynosi |
| . Oblicz długość krawędzi sześcianu wpisanego w ten stożek (sześcian jest |
| | 3 | |
wpisany w stożek, jeśli cztery jego wierzchołki należą do podstawy stożka, a pozostałe cztery
do powierzchni bocznej stożka). Proszę o pomoc
−−−−−−−−−−−−−−−−−
zrobiłam do tego momentu
l=9
r=3=x+c
c=3−x
z tw. Pitagorasa obliczyłam wys. H=6
√2 − dotąd zgadza sie wszystko z odpowiedziami, lecz
dalej juz nie...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz liczę krawedź trójkąty ABC i EBD są podobne z cechy k,k
x=3(
√2+2)
2x=krawędź szescianu=6(
√2+2)
a powinno być 2
√2
I wychodzi mi źle... Dlaczego moja propocja jest źle

Wiem ,ze można inne ale ja chce wiedziec
dlaczego moja jest źle..
Prosze o pomoc
6 lut 17:55
Natasia :): prosI
6 lut 18:00
Handball93: zaraz to rozkminie poczekaj : p
6 lut 18:00
Natasia :): dziekuje
6 lut 18:09
Handball93: H/2x = 2x /c
wiec to twoje porownanie nie jest dobre..
6 lut 18:14
Natasia :): Własnie nie wiem dlaczego....
6 lut 18:14
6 lut 18:15
Handball93: poniewaz nie ma takiego twierdzenia ktore stosujesz
najlepiej to zrobić z tw. Talesa
6 lut 18:16
Natasia :): ale przecież trójkąty ABC i EBD są podobne z cechy k,k , tak?
6 lut 18:18
Handball93: no tak

tylko ze to sie ma nijak do tego co napisalas
6 lut 18:22
Natasia :): czemu nijak
gdzie : H− wysokosc trójkąta ABC
2x− wys. trójkąta EBD
..... dalej jane, przeciez dobrze jest proporcja, moze jeszcze ktos pomoze

?
6 lut 18:25
Handball93: a 3 to co to jest
6 lut 18:26
6 lut 18:28
Natasia :): promien stozka
6 lut 18:28
Natasia :): ale z Twojej proporcji nie wyjdzie wynik
6 lut 18:29
Handball93: z ktorej ? z tej 1 czy z 2?
6 lut 18:30
Natasia :): z Twojej ostatniej proporcji wyszło mi x
2+3
√2x−9
√2 
6 lut 18:33
Handball93: x wynosi √2 ?
6 lut 18:36
Natasia :): jeśli x to połowa krawędzi szescianu to x powinien tyle sie równac bo 2x=2√2 czyli dobrze,
ale tego równania x2+3√2x−9√2 nie wychodzi tyle..
6 lut 18:38
Natasia :): pomoze ktos

? PROSZE!
6 lut 18:43
Natasia :): prosze o pomoc dlaczego proporcja z podobienstwa trójkątow
| H | | 3 | |
| = |
| jest nieprawidłowa   |
| 2x | | 3−x | |
6 lut 18:55
Natasia :): up, no prosze
6 lut 19:04
Aga1: Ta ostatnia jest prawidłowa.
6 lut 19:10
Natasia :): ta moja?
6 lut 19:12
Aga1: tak, ale na samym początku miałaś inną( źle)
6 lut 19:14
Handball93: to dlatego mi cos nie wychodzilo
6 lut 19:14
Natasia :): nadal mi nie wychodzi prawidlowy wynik
6 lut 19:19
Natasia :): | | 3√2−6 | |
wychodzi mi x= |
| :  |
| | −1 | |
6 lut 19:20
Natasia :): Godziu, Eto pomozcie
6 lut 19:59
Natasia :): please...
6 lut 20:04
Handball93: Ok Natusia obiecalem i dotrzymuje obietnicy..
Prosze
(3 − x2)(2x)2 = DB
(9 − 6x + x2) * 4x2 = (DB)2
36 x2 − 24 x3 + 36 x2 =0
x2 (4 x2 −24x +36) = 0
Δ=576−576=0
x1= 248 = 3
0 nie moze byc bokiem
oraz x2 nie moze byc bokiem bo wyjdzie liczba ujemna wiec
h9 = 2x3
x=√2
6 lut 20:32
Handball93: 36 x2 − 24 x3 + 4 x4 =0
tam ma byc w linijce zamiast
36 x2 − 24 x3 + 36 x2=0
6 lut 20:33
Natasia :): dziekuje
6 lut 20:57
Natasia :): OStatnie pytanie, z ktorej porporcji korzystałęs,ze Ci wyszly takie przeszktalecenia
6 lut 20:58
Handball93: ktore?
6 lut 21:02
Natasia :): to

3 − x2)(2x)2 = DB
6 lut 21:39
Handball93: to jest to c2 + (2x)2 = (DB)2
tw. pitagorasa
6 lut 21:42
Aga1: 6x=18
√2−6
√2x
6x+6
√2x=18
√2
x[6(
√2+1)]=18
√2
| | 3√2(√2−1) | |
x= |
| |
| | (√2+1)(√2−1) | |
x=3
√2(
√2−1)
2x=6
√2(
√2−1)
7 lut 10:59
Handball93: Aga1 zrobilas zle.
powinien wyjsc √2
7 lut 13:49
Natasia :): juz wiem dlaczego, po prostu trzeba sobie wyobrazic ten szescian, moj obrazek i oznaczenia są
złę
7 lut 15:26
Aga1: Nie zagłębiałam się w treść zadania, tylko rozwiązałam tę proporcję.Teraz już widzę, że na
starcie źle zrobiony rysunek.
7 lut 15:54