stereometria
marta: Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem kola o kacie 135 i promieniu 16 oblicz pole podstawy
tego stozka
6 lut 17:53
Agnieszka:
Pp=πr2
2πr= 6 /2π
r = 3cm
Pp= π*32 = 9π [cm2]
6 lut 18:32
Agnieszka: 2π r = 16/ 2π
r= 8cm
Pp= π* 82 = 64π [ cm2]
wybaczcie za błąd
6 lut 18:34
marta: w odpowiedziach jest 36π
7 lut 10:28
Kejt:
Ob
b=12π
12π=2πr
r=6 <− promień podstawy
P
p=πr
2
P
p=ππ*6
2
P
p=36π
7 lut 10:32
Kejt: tak swoją drogą.. mogłaś od razu napisać odpowiedź..
7 lut 10:34
krystek:

Musisz pole tego wycinka policzyć i następnie mając r wyliczysz pole podstawy
7 lut 10:42