prosze o pomoc to sprawa zaliczenia
ulaaa: Oblicz pole trapezu krzywoliniowego ograniczonego przez proste y=0, x=1, x=3 oraz wykres
funkcji 1/3 x2 + 1.
6 lut 17:49
ulaaa: Oblicz pole trapezu krzywoliniowego ograniczonego przez proste y=0, x=1, x=3 oraz wykres
funkcji 1/3 x2 + 1. − to jest prawidlowa tresc zadania
6 lut 17:49
ulaaa: Proszę
6 lut 18:05
6 lut 18:11
Dominika: Nie nie, tu trzeba obliczyc całke. To trzeba jakos całke z 1/3 wyciagnąs przed całke i jakos
policzyc ale nie wie jak:(
6 lut 18:14
Krzysiek: | | 1 | | 1 | |
no tak, ale czy tam jest |
| (x2 +1) czy |
| |
| | 3 | | 3x2 +1 | |
jeżeli to pierwsze to:
| | 1 | | 1 | |
∫13 |
| (x2 +1) −0 dx = |
| ∫13 x2 +1 dx = |
| | 3 | | 3 | |
| 1 | | x3 | | 4 | | 32 | |
| ( |
| +x )|13 =4 − |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
6 lut 18:21
Dominika: dzięki
6 lut 18:22