matematykaszkolna.pl
układy równań baśka: Hej mam takie zadanie: Przeczytaj wierszyk. Oblicz, ile kosztowało mydłom a ile powidło. Przyjmij,że na jarmarku 1 talarek wart był 30 tynfów. Poszedł Marek na jarmark, Cztery kostki kupił mdła I słoiki dwa powidła. Zapłacił talarek. Nakrzyczała nań Markowa: "Kiedy ja na targu byłam, O sześć tynfów mniej płaciłam Za podobny towar!" Więc tłumaczy biedny Marek: "Ty dwie kostki, cztery słoje, Ja na odwrót, szczęście moje, Więc dałem talarek". Mógłby mi je ktoś rozwiązać? Z góry dzięki
6 lut 17:42
baśka: Hej mam takie zadanie: Przeczytaj wierszyk. Oblicz, ile kosztowało mydłom a ile powidło. Przyjmij,że na jarmarku 1 talarek wart był 30 tynfów. Poszedł Marek na jarmark, Cztery kostki kupił mdła I słoiki dwa powidła. Zapłacił talarek. Nakrzyczała nań Markowa: "Kiedy ja na targu byłam, O sześć tynfów mniej płaciłam Za podobny towar!" Więc tłumaczy biedny Marek: "Ty dwie kostki, cztery słoje, Ja na odwrót, szczęście moje, Więc dałem talarek". Mógłby mi je ktoś rozwiązać? Z góry dzięki
6 lut 17:54
Aga1: x− cena kostki mydła w tynfach y− cena słoika powideł też w tynfach 4x+2y=30 2x+4y=24. rozwiąż.
6 lut 17:57