matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
kasia:
a)
7
x+1
=
3
x+5
b)
−2
x−1
={4}{2x+3} c)
x
x−2
{x+2}{x−1} d)
x−3
2x
={x−2}{2x+1} e)
x=3
x−3
={6}{x−3} f)
2x
x−7
={x}{x=1}
31 mar 19:38
tim:
Kasiu.. skorzystaj z proporcji.
7
3
a)
=
x+1
x+5
7(x+5) = 3(x+1) 7x + 35 = 3x + 3 4x = −32 x = −8
31 mar 20:00