m. zerowe z wartoscia bezwzgledna
kiniol: Wyznacz miejsce zerowe dla:
| | |x+3| | |
f(x)= |
| oraz f(x)= √|x−3| − 3 |
| | √x−4 | |
Z góry wielkie dzieki!
6 lut 17:05
Grześ: określ dziedzinę najpierw ; )
6 lut 17:06
Kejt:
|x+3|=0
x+3=0
x=−3
|x−3|−3=0
|x−3|=3
x−3=3 ⋀ x−3=−3
x=6 ⋀ x=0
6 lut 17:07
Grześ: Kejt... dziedzina najpierw
6 lut 17:11
kiniol: Kejt, jak mam ulamek to parrze tylko na licznik?
Dziedzina dla pierwszego to (4;∞) a drugiego (−∞,0> i <6,+∞)?
6 lut 17:11
kiniol: *patrzę
6 lut 17:11
Aga1: W pierwszym nie ma miejsc zerowych, bo −3 nie należy do dziedziny.W drugim przedziały połącz U
6 lut 17:14
Kejt: a co ja jestem? niech sam sobie policzy dziedzinę..nie napisałam, że to końcowy wynik
6 lut 17:15
Grześ: Zależy od punktu paczenia

A na serio, to przecież cały ułamek mógłby być w pierwiastku

Jeden wniosek mi powiedz kiniol: Jakie jest miejsce zerowe 1 przykładu ?
6 lut 17:15