Dziedzina i inne
paucia: Wyznaczyć dziedzinę, przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji:
f(x)=lnx/x2
6 lut 16:58
Grześ: Pokaż jak liczysz pochodną
6 lut 16:59
paucia: to będzie: (1/x*x2−lnx*2x)/x4 = x−2xlnx/x4
dobrze?
6 lut 17:02
Grześ: Dobrzeee... jeszcze dziedzina, czyli x∊(0,+
∞) i przyrównuj licznik do zera
6 lut 17:03
Grześ: licznik pochodnej
6 lut 17:03
paucia: Ta dziedzina bedzie taka sama na poczatku jak i pochodnej?
6 lut 17:04
Grześ: taaaak
6 lut 17:05
paucia: I tu pewnie wyjdzie mo cos takiegojak liczba "E" ale ja nie wiem skad i jak to wychodzi...
6 lut 17:06
Grześ: umiesz przyrównać licznik do zera?

I dalej prowadzić rachunki?
6 lut 17:07
paucia: no tak.... a co? ja sie tylko pytam, czy cos takiego mi tu nie wyjdzie
6 lut 17:10
Grześ: a i owszem, może wyjść
6 lut 17:10
paucia: a dziekuje, ale czy moge Ci prosic o to byś mi torospisał i pokazal skad i w jakich przypadkach
bierze sie ten zamiennik "e"?
6 lut 17:12
Grześ: po prostu lnx=log
ex.. jak Ci mam określisz te przypadki?

Po prostu to jest logarytm naturalny..
6 lut 17:14
paucia: No i co dalej.....? Mozesz mi to po prostu napisac bo jutro mam z tego kolokwium
6 lut 17:15
Grześ: rozpisze i nie bd wiedział co i jak?
Najtrudniejszą sprawą było policzenie pochodnej.. potem wracasz się do gimnazjum i liczysz
równania i nierówności

Więc miałeś policzyć f'(x)=0 podejrzane ekstrema
f'(x)>0 f. rośnie
f'(x)<0 f. maleje
6 lut 17:17