jak to ruszyć?
jan: | | 1 | |
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f (x) =sinx równoległej do prostej y= |
| x+3. |
| | 2 | |
jak to ruszyć?
6 lut 16:58
Grześ: Jaki jest współczynnik kierunkowy danej prostej?
Z czym utożsamiamy współczynnik kierunkowy w rachunku różniczkowym?

Te dwa kluczowy pytania
6 lut 16:59
Grześ: Czeeeeeekam
6 lut 17:07
jan: współczynnik kierunkowy to 1/2 i jest pochodną funkcji w punkcie, tak?
6 lut 17:08
Grześ: tak, dokładnie. Wartością dla danego x
0. Teraz wiesz jak to zrobić?
6 lut 17:11
jan: czyli x0 to 1/2
i trzeba obliczyć wartość f(1/2) i f`(1/2) następnie można skożystać ze wzoru
y=f`(x0)(x−x0)+f(x0)
6 lut 17:16
jan: gdybym miał obliczyć styczną do f(x)=e
2x prostopadłej do prostej 2x+y+3=0
| | −1 | |
to x0 wynosiuło by |
| ? |
| | 2 | |
6 lut 17:17
Grześ: nieee...1/2 to wartość dla x
0 
Nie znasz punktu x
0 
f'(x
0)=1/2, rozumiesz?
6 lut 17:18
Aga1: y=−2x−3
a=−2
| | 1 | |
a1= |
| , bo a*a1=−1, jeśli proste są prostopadłe. |
| | 2 | |
6 lut 17:20
jan: aa ok czyli w tym przypadku było by dla jakiego cosinusa wartość wynosi 1/2 i to będzie x0 ?
6 lut 17:20
Grześ: tak, musisz obliczyć równanie:
cosx
0=1/2 , nie masz podanego przedziału, więc raczej tych stycznych bedzie nieskończenie

Lecz można zapewne tutaj uogólnić wzór na tą styczną. Spróbujesz ?
6 lut 17:22
jan: f`(x
0)=1/2
coś takiego

czy nie bardzo
6 lut 17:27
Grześ: Ooo.. wg mnie

, tylko jeszcze masz drugie rozwiązanie z wcześniejszego równania
6 lut 17:28
jan: jakie?
6 lut 17:30
jan: jeszcze mam takie zadanko

pod jakim kątem przecinają się krzywe f(x)=e
x i g(x)=x
3+x
2−x+1 w
punkcjie P(0,1)? Jakieś wskazówki?
6 lut 17:34
Grześ: | | π | |
no czyż nie x0=− |
| ?  |
| | 3 | |
6 lut 17:36
jan: a no faktycznie
6 lut 17:38
Grześ: Podstawiasz do wzoru i wyliczasz

Najpierw pokaż jak liczysz pochodne
6 lut 17:44
jan: f`(x)=ex
g`(x)=3x2+2x−1
a x0 będzie czym?
6 lut 19:15