Geometria przestrzenna - kula
Marek: na powierzchni kuli o promieniu długości 7 cm znajdują się przystające okręgi. Okręgi te
przecinają się w dwóch punktach, których odległość jest równa 2 cm. Oblicz długości promieni
tych okręgów wiedząc ,że ich płaszczyzny są do siebie prostopadłe.
6 lut 16:10
Artur z miasta Neptuna:

'2' −−− długość całego odcinka (a nie tylko połowy)
wylicz
x
6 lut 16:21
Marek: Czyli Twoim zdaniem x= √50 ?
6 lut 16:29
Marek: w odpowiedziach mam podany wynik r=5
6 lut 16:30
Artur z miasta Neptuna:
bo źle rasyowałem
6 lut 16:51
Artur z miasta Neptuna:

czarne − promień szukany
szary = promień kuli (7)
niebieski − odległość środka kuli od środka okręgu (a także odległość środka okręgu od
płaszczyzny na której leży drugi okrąg)
czerwone − okręgi + odcinek 2cm
fiolet − odległość środka kuli od przecięcia się płaszczyzn π
1 i π
2
zielony − połowa odcinka (1cm)
fiolet =
√72−12 =
√48
niebieski
2+niebieski
2 = fiolet
2 => niebieski =
√24
czarny
2 = niebieski
2 + 1
2 = 24+1 − 25
czarny = 5
6 lut 17:00
Marek: super dzięki ; )
6 lut 19:43