Bartek ma dwa pudełka z samochodzikami. W pierwszym pudełku znajdują się 3 samoc
magda: Bartek ma dwa pudełka z samochodzikami. W pierwszym pudełku znajdują się 3 samochodziki
zielone, 4 czerwone i 2 srebrne. W drugim pudełku znajdują się 2 samochodziki zielone, 3
czerwone i 5 srebrnych. Z każdego pudełka Bartek wyjmuje losowo po jednym samochodziku. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania dwóch samochodzików w takim samym kolorze.
6 lut 16:01
Agnieszka:
|Ω|= 9*10= 90
A={(z,z), (cz,cz) ( s,s)}
|A|= 3*2+ 4*3+ 2*5 = 28
P(A) = |Ω| / |A|
P(A) = 28 / 90 = 14/45
6 lut 19:15
Agnieszka:
|Ω|= 9*10= 90
A={(z,z), (cz,cz) ( s,s)}
|A|= 3*2+ 4*3+ 2*5 = 28
P(A) = |Ω| / |A|
P(A) = 28 / 90 = 14/45
6 lut 19:15